Wat betekent tiki taka voetbal precies?

0
1838
tiki-taka-barcelona

Je hebt er vast wel eens van gehoord: tiki taka voetbal. Het is een term die je vaak tegenkomt bij het Spaanse voetbal, maar die je misschien ook wel hoort op je plaatselijke voetbalclub in de vierde klasse. Maar wat betekent deze term nou precies en waarom komt het zoveel voor in de voetbalwereld?

Ontstaan van de naam

De term tiki taka werd voor het eerst gebruikt op het WK van 2006 in Duitsland. Het Spaanse team speelde aanvallend voetbal met snelle en korte passes. Omdat het snelle tikkende geluid van de passes goed te horen was noemde de Spaanse commentator Andrés Montes het ‘tiki taka voetbal’. Het Spaanse team liet snel en oogstrelend voetbal zien, maar werd in de achtste finales met 1-3 uitgeschakeld door verliezend finalist Frankrijk. Toch was vanaf dat moment de term ‘tiki taka voetbal’ geboren.

Barcelona onder Guardiola

Het Spaanse voetbal begon zich in de periode na 2006 steeds meer te ontwikkelen in een ware tiki taka cultuur met als ultieme voorbeeld het Barcelona van Pep Guardiola van 2008 tot 2012. Met spelers zoals Iniesta, Xavi en natuurlijk Messi had Barcelona allemaal technisch begaafde spelers die meester waren in het uitvoeren van tiki taka. Onder Guardiola won Barcelona in de periode 2008 tot 2012 drie keer de landstitel en twee keer de Champions League. Het ontstaan van het aanvallende spel van Barcelona wordt vaak nog terug gelinkt naar de periode van Barcelona onder Johan Cruijff.

Het tiki taka van het Spaanse elftal

Ook het Spaanse elftal wist in die periode veel successen te halen met tiki taka. Het Europees kampioenschap van 2008 en 2012 werd gewonnen en in 2010 versloeg Spanje het Nederlands elftal in de beruchte WK-finale in Zuid-Afrika. De discussie in Spanje is vaak wie het tiki taka nou echt bedacht heeft. Het Spaanse elftal of het Catalaanse FC Barcelona.

Teams die tiki taka spelen

Ook nu zijn er nog steeds teams die tiki taka of een variant spelen. Het huidige Manchester City onder Guardiola speelt een soort Premier League variant en ook Bayern München onder Guardiola speelde een andere vorm van tiki taka. Ook coach Mikel Arteta van Arsenal probeert de tactiek toe te passen op zijn ploeg, maar heeft eigenlijk niet de spelers met de juiste kwaliteiten tot zijn beschikking.

Dit laat ook gelijk zien waarom er niet veel teams dit voetbal spelen. De spelers moeten de kwaliteiten hebben en het hele team moet meedoen zodat de tactiek werkt. Want verzaakt er één speler, dan werkt vaak de hele tactiek niet meer. Een van de uitspraken van Cruijff vat het mooi samen: “het spelen van simpel voetbal is het lastigste wat er is” en daar is het tiki-taka spel op gebaseerd. Blijven passen en blijven passen, krijg je de bal en je geef hem weer door. Tot dat er spelers beginnen te lopen en de tegenstander is zoek gespeeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here