Het Europees kampioenschap 2004: Een terugblik

0
1379

EK 2004: Terugblik

Het staat bekend als een knotsgek toernooi, waarin er heel veel onwaarschijnlijke momenten hebben plaatsgevonden. Een Tsjechische speler werd topscoorder, het thuisland verloor zijn eerste wedstrijd en een absolute verrassing ging met de beker naar huis. Nederland speelde toen zelfs nog onder leiding van Dick Advocaat. Hieronder een terugblik naar het EK 2004, een knotsgek EK voetbal.

De weg naar het EK 2004

Het begon al in 1999 bij het kiezen van het gastland, het zag er sterk naar uit dat het Spanje ging worden. Spanje had alles voor elkaar, mooie stadions en een goede infrastructuur. Het beloofde een mooie voetbalzomer te worden in Spanje, andere kandidaten waren onder andere Portugal en Oostenrijk/Hongarije. Voordat de grote voetballanden met een voorstel kwamen leek Spanje het gastland te worden, maar dit sloeg al snel om. De grote landen (Frankrijk, Italië, Duitsland & Nederland) kwamen met een idee om ook voorrondes toe te voegen aan het toernooi. Het idee voor EK 2004 sloeg helemaal om en Portugal werd verkozen tot gastland.

In de kwalificatie wedstrijden wist Frankrijk alle 8 wedstrijden te winnen en eindigde Griekenland boven Spanje. Verder gebeurden er geen gekke dingen in deze kwalificatiereeks. Nederland kon geen weerstand geven tegen de Tsjechen, waardoor zij zich moesten plaatsen via de play-offs. Turkije werd het jaar ervoor derde, maar wist deze vorm niet door te pakken. In de play-offs werden ze uitgeschakeld door Letland.

Groep A

Op 12 juni 2004 vond de aftrap plaats van het toernooi. Gastland Portugal mocht het opnemen tegen Griekenland. Al na 90 minuten werd het duidelijk dat dit geen toernooi ging worden zoals we gewend zijn, Griekenland wist Portugal te verslaan met 1-2. Portugal wist zich te herpakken met de overwinningen op Spanje en Rusland en omdat Spanje dus de laatste wedstrijd verloor van Portugal, plaatste ook Griekenland zich voor de eindrondes.

Groep B

Dit is de enige groep waar alles enigszins volgens verwachtingen verliep. Engeland en Frankrijk gingen door ten koste van Kroatië en Zwitserland. De wedstrijd tussen Engeland en Frankrijk leek in eerste instantie te eindigen in een 0-1 voor Engeland, maar door 2 doelpunten in blessuretijd van Zidane mocht Frankrijk zich uiteindelijk tot groepshoofd kronen.

Groep C

Italië wilde zich makkelijk gaan plaatsen voor de eindrondes, maar na twee keer een gelijkspel tegen Zweden en Denemarken werd dit wel een lastig verhaal voor de Italianen. De laatste wedstrijd van de groep was alles bepalend, Denemarken tegen Zweden. Alleen bij een 2-2 gelijkspel zou Italië niet doorgaan vanwege een minder doelsaldo. Het stond 2-1 voor Denemarken en Zweden wist met een goal van Mattias Jonson een gelijkspel binnen te slepen. Waardoor Italië uitgeschakeld was voor de eindrondes. In Italië spreken ze nog steeds van een samenwerking tussen de Scandinavische landen.

Groep D

Duitsland kwam niet goed tot zijn recht op het EK, in de groepsfase kwamen ze maar tot 2 punten en dat is natuurlijk niet genoeg om verder te gaan. Nederland won zijn eerste wedstrijd en in de 2e wedstrijd tegen Tsjechië stonden onze Nederlandse leeuwen al snel op voorsprong. Dick Advocaat besloot om met een 2-1 voorsprong de sterk spelende Arjen Robben naar de kant te halen, waardoor de wedstrijd kantelde en Tsjechië uiteindelijk met 2-3 de winst over de streep trok. Door een eenvoudige winst op Letland wist Oranje zich uiteindelijk toch te plaatsen voor de eindrondes.

Kwartfinales

Na de kwartfinales waren bijna alle grote landen uitgeschakeld, Engeland verloor met strafschoppen van Portugal. Waar doelman Ricardo Pereira de held van de dag was, hij wist de laatste penalty te houden en vervolgens zelf de winnende penalty te scoren. Frankrijk werd ook verrast door de kracht van de Grieken en verloren met 0-1. Nederland tegen Zweden was een saaie pot en eindigde daarom ook in een 0-0. De wedstrijd werd beslist na een spannende penaltyreeks, Nederland wist uiteindelijk 4-5 te winnen vanuit een beslissende penalty van Arjen Robben. Tsjechië wist heel eenvoudig van Denemarken te winnen met 3-0.

Halve Finales

Ons Oranje stond tegenover het gastland Portugal, maar het werd al snel duidelijk dat dit een taaie pot ging worden voor Nederland. In minuut 58 stonden ze 2-0 achter en het leek een uitzichtloze wedstrijd te worden. Nederland dwong Portugal nog wel tot een 2-1, door een eigen doelpunt van Jorge Andrade. Maar het was niet genoeg, Portugal mocht de finale spelen van haar eigen toernooi.

De andere halve finale werd gespeeld tussen Griekenland en Tsjechië, deze wedstrijd had na 90 minuten ook nog geen winnaar. In die tijd werd de zilveren goal ingezet, deze regel werd alleen gebruikt bij een knock-out wedstrijd op een eindtoernooi. Het houdt in dat als het na 90 minuten nog gelijkspel staat, er 15 minuten speeltijd worden toegevoegd. Als een team in deze 15 minuten scoort dan winnen zij de wedstrijd, wordt er niet gescoord dan worden er nogmaals 15 minuten toegevoegd en als ook in deze 2e helft niet gescoord wordt volgen er penalty’s.

Griekenland tegen Tsjechië stond na 90 minuten voetballen nog gelijk, in de eerste helft van de verlenging wist de Griek Traianos Dellas te scoren en zo Griekenland naar de finale te schieten.

Finale EK 2004

Gek genoeg was de eerste wedstrijd van het toernooi dezelfde wedstrijd als de laatste: Griekenland tegen Portugal. Portugal had Griekenland goed bestudeert en wist precies hoe zij de Grieken moesten aanpakken. Maar de coach van Griekenland had dit al bedacht en besloot om de tactiek helemaal om te gooien en dit pakte goed uit. In plaats van de blauwe muur weer op te bouwen, besloot Griekenland met volle kracht vooruit te spelen. Portugal wist niet wat ze overkwam en stond binnen no-time met de rug tegen de muur. Een doelpunt van Angelos Charisteas in de 57e minuut zorgde voor een Griekse voorsprong. Hier bleef het ook bij en met een 1-0 overwinning werd Griekenland voor het eerst in zijn historie Europees kampioen.

Al met al een knotsgek toernooi, waarin de verrassing van het toernooi met de titel naar huis ging. Ook werd Milan Baros topscoorder van het toernooi met 5 doelpunten en dat terwijl er grote namen zoals van Nistelrooy, Zidane, Rooney, Lampard, Owen en Cristiano Ronaldo meespeelden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here