WK voetbal

wk voetbal

Het WK 2022 laat niet lang meer op zich wachten! Wereldwijd is het WK voetbal is een van de grootste sportevenementen. In Nederland kijken we ook massaal naar het grootste voetbaltoernooi. Landen over de hele wereld zullen hun best doen om te kwalificeren. Er doen uiteindelijk 32 landen mee aan het hoofdtoernooi; het WK voetbal 2022 in Qatar. Ook wij kunnen niet meer wachten, dus om alvast in de stemming te komen behandelen we hier alles rondom het WK voetbal!

WK 2022 producten kopen?

Helemaal in de stemming komen voor het WK voetbal in 2022? Wij gaan in de toekomst de allerleukste artikelen aanbieden, dus blijf hiervan op de hoogte door deze pagina regelmatig te bezoeken!

Waar wordt het WK voetbal in 2022 gehouden?

Het WK 2022 wordt in Qatar gehouden. In totaal zijn er 7 speelsteden en 8 stadions waarin de wedstrijden zullen plaatsvinden. Opvallend is dat het WK voetbal in Qatar in de winter plaatsvindt. Het toernooi wordt namelijk in de maanden november en december gespeeld. Dit is vanwege de extreme hitte in Qatar tijdens de zomer. Dit heeft natuurlijk invloed op de internationale clubcompetities, waardoor het een en ander aan moet worden gepast.
Het is tevens het kortste WK voetbal in 44 jaar, aangezien het WK 2022 maar 28 speeldagen heeft en zich afspeelt van 21 november 2022 tot 18 december 2022.

Al met al maakt dat het WK Qatar een unieke WK voetbal. Er is namelijk nogal wat discussie ontstaan vanwege de toewijzing van het WK 2022 aan Qatar, dat soms als controversieel wordt bestempeld. Dit komt vooral door de slechte werkomstandigheden tijdens de bouw van stadions, de kostprijs van het WK Qatar en de voetbalcultuur in Qatar. Het is dus in veel opzichten een andere WK voetbal dan we gewend zijn.

Waar en wanneer is de WK finale?

Op de laatste speeldag van het WK 2022, 18 december 2022, wordt de WK finale gespeeld in het Lusail Stadium. Dit is tevens ook de nationale feestdag in Qatar. In de WK finale zullen de twee finalisten het tegen elkaar opnemen, waarna één land zich tot wereldkampioen voetbal mag bekronen.

WK kwalificatie

Het is altijd even uitzoeken hoe landen zich nou kunnen kwalificeren voor het WK voetbal. Uiteraard willen we allemaal weten hoe Nederland zich kan kwalificeren. WK kwalificatie voor Nederland is mogelijk door een van de dertien Europese tickets te bemachtigen. Hoe dat in zijn werking gaat, lees je hieronder. Hierna wordt ook de kwalificatie in de rest van de wereld toegelicht.

WK kwalificatie Europa

Voor de WK kwalificatie krijgen Europese landen 13 tickets (via UEFA), dus Nederland zal een van deze tickets moeten bemachtigen. Dit kan op de volgende manieren:

 1. Groepswinnaar van de reguliere kwalificatie zijn direct gekwalificeerd voor het WK 2022. Dit zijn in totaal tien WK-tickets.
 2. Play-offs. De tien Europese landen die als tweede eindigen in hun groep gaan samen met de twee beste groepswinnaars van de Nations League play-offs spelen (drie halve finales en finale) voor drie WK-tickets.

Wanneer vindt de WK kwalificatie 2022 plaats?

De WK kwalificatie voor Europese landen vindt tussen maart 2021 en maart 2022 plaats. De eerste ronde is de groepsfase, waarin landen tussen 25 maart 2021 en 16 november 2021 acht tot tien kwalificatiewedstrijden spelen. Hierna volgt de tweede ronde, oftewel de play-offs. Deze vinden tussen 24 maart 2022 en 29 maart 2022 plaats.

WK kwalificatie rest van de wereld

We zullen ook kort het kwalificatieproces in de rest van de wereld behandelen.

  • Zuid-Amerika (CONMEBOL): van de 10 landen kwalificeren zich vier of vijf landen voor het WK voetbal. Er wordt een toernooi gespeeld waarbij de top 4 zich kwalificeert, terwijl de nummer 5 een internationale play-off speelt om nog kans te maken op een WK-ticket.
  • Noord-Amerika (CONCACAF): van de 35 landen kwalificeren zich drie landen voor het WK voetbal. Er wordt een toernooi gespeeld (verdeeld op basis van rankings), waarbij drie landen zich sowieso kwalificeren, en één land zich via een internationale play-off kan organiseren.
  • Afrika (CAF): van de 54 landen kwalificeren zich vijf landen voor het WK voetbal. Er wordt een toernooi gespeeld met meerdere rondes op basis van rankings.
  • Azië (AFC): van de 46 landen kwalificeren zich vier of vijf landen voor het WK voetbal. Qatar is lid van de Aziatische bond AFC en is automatisch gekwalificeerd. Daarnaast kunnen vier landen zich via een toernooi met meerdere rondes op basis van rankings kwalificeren. De vijfde ticket kan worden verkregen door het winnen van de internationale play-off.
  • Oceanië (OFC): van de 11 landen kwalificeert zich mogelijk één land voor het WK voetbal. Dat land zal meedoen aan de internationale play-off en kwalificeert zich voor het WK als het de play-off wint.

Welke landen doen mee aan het WK voetbal?

Elke editie van het WK voetbal is verschillend en landen zullen zich elke keer moeten kwalificeren om mee te mogen doen. Aangezien die kwalificatie nog moet plaatsvinden, zijn de landen die aan de volgende editie meedoen, het Wereldkampioenschap voetbal in 2022, op dit moment nog onbekend. Wel weten we dat Qatar in ieder geval al gekwalificeerd is, aangezien dit het gastland is. Het gastland van het WK voetbal krijgt automatische kwalificatie. Daarnaast kunnen 31 andere landen zich nog kwalificeren voor het WK voetbal. Bezoek onze website regelmatig om hier van op de hoogte te blijven!

WK 2022 speelschema

Op dit moment is het WK 2022 speelschema nog onbekend. De loting voor de WK kwalificatie vindt eind november 2020 of begin december 2020 plaats. Hierna volgt de loting voor het WK voetbal in Qatar, die in april 2022 zal plaatsvinden. Wanneer deze loting voltooid is, volgt het WK 2022 speelschema. Zodra het WK 2022 speelschema bekend is, zal deze hier te vinden zijn!