Doordebenen Vertelt: Het weekend samengevat – Week 18

0
2994
samenvatting-week-18

Welkom bij onze wekelijkse column. Hierin zullen elke week de laatste nieuwtjes uit de voetballerij besproken worden. Van transfers en interessante uitslagen, tot aan teams die in bloedvorm zijn. Wij raken zelf niet uitgepraat over voetbal en willen jullie daar graag in mee nemen. Aan het einde van de column zal tevens een lijstje pareltjes te vinden zijn, dit zijn wedstrijden die je deze week niet mag missen. Ga er maar even lekker voor zitten want dit is jouw wekelijkse genietmomentje: Doordebenen Vertelt!

Nederland

Ajax wint slechte klassieker van zwak Feyenoord
Ajax boekte een vrij simpele zege in een lege kuip. Oud-Feyenoorder Sven van Beek stond altijd bekend om zijn eigen doelpunten maar z’n opvolgers in de verdediging kunnen er ook wat van. Met twee eigen goals werd het Ajax wel erg makkelijk gemaakt. Het begon met een knullig balcontact van Senesi waardoor Ajax op een 1-0 voorsprong kwam. Aan het einde van de 1e helft kreeg Feyenoord nog de kans om iets terug te doen na een rode kaart van Edson Alvarez waarop een strafschop volgde. De strafschop van Leroy Fer werd echter gekeerd door Maarten Stekelenburg. Zelfs met een man minder kwam Ajax niet echt in de problemen. Na een volgend eigen doelpunt van Haps was de spanning wel weg. Kudus bepaalde de eindstand op 3-0.

Groningen dankzij uitmuntende Robben langs Emmen
Emmen had weinig te vertellen tegen een machtig Groningen. Arjen Robben is eindelijk weer eens hersteld van een blessure en drukte gelijk zijn stempel op de wedstrijd. Deze keer niet als doelpuntenmaker maar met twee geweldige assists. In de eerste helft vond Bart van Hintum al het net door een rake kopbal. Daarna zorgde twee splijtende passes op Alessio da Cruz voor twee goals. In de laatste 10 minuten bepaalde Paulos Abraham de eindstand van 4-0

Degradatiekraker VVV – RKC onbeslist
In de strijd om degradatie leek VVV eindelijk een belangrijke overwinning te boeken. In de laatste minuten viel echter nog een pijnlijk tegendoelpunt van RKC. VVV kwam erg snel op voorsprong via Eredivisie topscorer Giakoumakis. Beide teams gingen na de eerste helft de kleedkamer in met een 2-2 stand. In de 79e minuut was de vreugde enorm groot toen Vito van Crooij een bal binnen kopte. De teleurstelling was des te groter toen een paar minuten later de bal op de stip ging voor RKC. Daaruit volgde een gelijkspel wat vooral voor VVV pijn doet. Het wordt nu steeds lastiger om de degradatiezone nog te ontlopen.

Engeland

Chelsea wint voorproefje van Champions League finalekunstgras-engeland
Er stond een bijzonder affiche op het programma in de Premier League. Manchester City en Chelsea hadden een soort generale repetitie voor de Champions League finale. Manchester City kon het kampioenschap officieel maken bij een overwinning. Na een goal van Raheem Sterling volgde al snel een strafschop voor City. Waar Sergio Aguero nog wel eens de beslissende goal maakte voor een kampioenschap kwam hij hierbij als schlemiel uit de strijd. Met een achteloze panenka probeerde hij deze belangrijke penalty achter Mendy te krijgen. De keeper van Chelsea bleef rustig staan waardoor de bal voor het oprapen was. In de 2e helft draaide Chelsea het volledig om. Hier was een belangrijke rol weggelegd voor Hakim Ziyech. Hij zette zelf de aanval op door druk te zetten. Uit een combinatie volgde een raak afstandsschot. In de laatste minuten schoot Marcos Alonso nog raak waardoor de overwinning voor Chelsea binnen was. Hiermee is al een mentale klap uitgedeeld naar aanleiding van de Champions League finale. Manchester City heeft de volgende wedstrijd weer de kans om het kampioenschap officieel binnen te halen.

Leeds verslaat onthutsend zwak Tottenham
Tottenham weet niet te winnen van Leeds. Het ontslag van José Mourinho heeft nog niet echt een positief effect gehad op de ploeg. Zelfs met de sterspelers in de basis kwamen the spurs niet langs Leeds. Dit had niks met geluk te maken want Leeds United was ook echt beter en creëerde de meeste kansen. Na de 1-0 van Stuart Dallas kon Son nog iets terug doen waardoor Tottenham in de wedstrijd bleef. Daarna zorgde Patrick Bamford voor de 2-1 voor Leeds. In de 2e helft werd het er niet veel beter op voor het team van Ryan Mason. Het doelpunt van Rodrigo in de 84e minuut zorgde voor de beslissing. The Spurs werden volledig weggespeeld en Lloris kon voor de derde keer de bal uit het net vissen.

Italië

Atalanta en Napoli winnen en houden zicht op Champions League plek
De titelstrijd in Italië is al beslist, maar het gevecht voor plaatsing voor de Champions League gaat gewoon door. Voorafgaand aan speelronde 35 zaten er maar twee punten tussen de nummer twee en de nummer vijf. Nummer twee Atalanta en nummer vier Napoli deden dit weekend goede zaken: Atalanta won met 2-5 van het laaggeplaatste Parma en Napoli met 1-4 van nummer 17 Spezia.

Het team van Gasperini kwam al snel op voorsprong door Malinovski en wist de voorsprong uit te bouwen dankzij goals van Pessina en Muriel (2 goals). Laat in de wedstrijd deed parma via Brunetta en Sohm wat terug, maar het slotakkoord was dankzij een late goal van Mirantsjoek voor Atalanta. Het team van Gasperini staat nu gedeeld tweede met Milan.

Napoli had ook geen kind aan Spezia en stond dankzij goals van Osimhen en Zielinski in de rust al met 0-3 voor. Piccoli en Lozano wisten in de tweede helft nog te scoren, waardoor de punten meegingen naar Napels.

AC Milan zet Juventus voor schut
De wedstrijd van het weekend in Italië ging tussen AC Milan en Juventus. De afgelopen jaren werd dit affiche steevast beslist in het voordeel van Juventus, maar dit seizoen is niet zoals andere seizoenen. Juventus moet vechten voor plaatsing voor de Champions League en voor beide ploegen stond er dus veel op het spel.

Het was uiteindelijk Milan dat, eigenlijk vrij simpel, wist te winnen van Juventus. Beide ploegen kregen in de eerste helft kansen, maar het was Brahim Díaz die vlak voor rust de 1-0 maakte. Na slecht keeperswerk van Szczesny wist hij de bal knap in de verre hoek te schieten. In de tweede helft kreeg Milan, na een handsbal van Chiellini, een penalty. Kessie schoot de bal goed in de hoek, maar dit keer wist Szczesny de bal wel goed te verwerken waardoor de wedstrijd erg spannend bleef.

In de 78ste minuut kreeg Rebic zo’n dertig meter van het doel de bal in zijn voeten. Met een mooie krul liet hij de gehele verdediging van Juventus kansloos en tekende hij zo voor de 2-0. Een paar minuten later maakte Tomori uit een vrije trap zelfs de 3-0 en de punten gingen zo terug mee naar Milaan. Het verlies is tekenend voor het seizoen dat Juventus draait en ‘de oude dame’ moet vrezen voor het mislopen van de Champions League. Het team van Pirlo staat nu vijfde en dit geeft alleen recht op voorronde van de Champions League.

Duitsland

Bayern en Lewandowski maken gehakt van Gladbach football-football-stock
Bayern is al kampioen van Duitsland, maar het voornamelijkste doel is nu om Lewandowski het record van Gerd Müller te laten verbreken. Dit record staat op veertig doelpunten in 34 wedstrijden. Lewandowski mistte een aantal wedstrijden dit seizoen maar stond voorafgaand aan deze wedstrijd toch al op 36 doelpunten.

Het duurde niet lang tot Lewandowski tot scoren kwam want in de tweede minuut had hij de bal al tussen de touwen liggen. In de eerste helft wist hij ook nog een knappe volley te scoren en na de rust maakte hij zijn derde doelpunt van de wedstrijd uit een penalty. Ook Coman, Sané en Müller kwamen tot scoren en bepaalde de eindstand op 6-0. Lewandowski is nu nog maar één doelpunt verwijderd van het record. Gaat hij dit verbreken dit seizoen?

Haland loos Dortmund wint van Leipzig
De topper dit weekend in Duitsland ging tussen Leipzig en Dortmund. Leipzig is zo goed als zeker van de tweede plek, maar Dortmund moet Champions League voetbal voor volgend seizoen nog veilig spelen. Dortmund moest dat doen zonder de geblesseerd Haland. Gelukkig voor “Die Borussen” lieten Reus en Sancho hun waarde voor het team blijken. De buitenspelers wisten drie knappe goals te maken en zo hun ploeg aan een 3-2 overwinning op Leipzig te helpen. Bayern, Leipzig, Wolfsburg en Dortmund lijken de voornamelijkste kanshebbers op Champions League voetbal voor komend seizoen.

Spanje

Barca en Atletico spelen gelijk in eerste Spaanse topper
De belangrijkste wedstrijd van het seizoen voor beide ploegen is geëindigd in een doelpuntloos gelijkspel. Barca en Atletico kregen beide kansen, maar wisten deze niet om te zetten in doelpunten. Atlético streed voor wat het waard was en hield door goede druk op de bal Barcelona van voetballen af. Een gelijkspel is voor de ploeg van Simeone het betere resultaat, daar zij nog steeds aan kop gaan in La Liga. Voor de ploeg van Koeman was het het zoveelste gelijkspel en hebben zij de titel niet meer in eigen hand.

Real Madrid komt goed weg tegen Sevilla realmadrid-stock
Door het gelijkspel van Barcelona en Atlético kon Real Madrid goede zaken doen, maar dan moest er nog wel gewonnen worden van Sevilla. Via Benzema kwam het team van Zidane nog op voorsprong, maar dit doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. In de 22ste minuut was het Reges die Sevilla op voorsprong schoot, en zo de ruststand bepaalde op 1-0.

In de tweede helft begon Sevilla achteruit te lopen en riep het de gelijkmaker eigenlijk over zichzelf af. Marco Asensio kon de bal vrij de verre hoek in schieten en tekende zo in de 67ste minuut voor de gelijkmaker. Tien minuten later leek Madrid zelfs op voorsprong te komen, nadat zij een penalty toegewezen kregen. Maar na ingrijpen van de VAR werd de bal aan de andere kant op de stip gelegd nadat er een handsbal van Militâo was geconstateerd. Rakitic faalde niet en maakte zo de 2-1 voor Sevilla. In de allerlaatste minuut was Madrid nog de gelijkmaker te maken. Kroos schoot van afstand via Hazard de bal het doel in, waardoor Real toch een punt in Madrid hield.

Frankrijk

Lille wint van Lens en is favoriet voor Franse titel
Lille heeft geen fouten gemaakt in de strijd om de Franse titel en weer was Burak Yilmaz de grote man. Met twee goals wist hij tegen tien man van Lens de overwinning binnen te slepen en bezorgde hij zijn team de drie punten. Yilmaz staat nu op vijftien goals in de Franse competitie maar moet spelers als Depay en Mbappe nog voor zich dulden. Lille gaat nu dankzij het gelijkspel van PSG met drie punten verschil aan kop.

Gelijkspel PSG doet titel uit zicht verdwijnen
Waar Lille geen fouten maakte, deed PSG dat wel. Tegen Rennes moest er worden gewonnen, maar de ploeg van Pochettino kwam niet verder dan een 1-1. Zonder Mbappé kwam de ploeg uit Parijs nog wel op 1-0 voorsprong, nadat Neymar een penalty wist te benutten. PSG speelde echter slordig en wist de 2-0 maar niet te maken. Aan de andere kant viel het doelpunt wel: Guirassy kopte de bal uit een corner via de paal binnen en bepaalde zo de eindstand op 1-1. Tot overmaat van ramp voor PSG kreeg Kimpembe ook nog een rode kaart, na een harde charge op zijn tegenstanders. PSG loopt nu drie punten achter op Lille met nog maar twee wedstrijden te gaan.