Doordebenen Vertelt: Het weekend samengevat – Week 16

0
1219
samenvatting-week-18

Welkom bij onze wekelijkse column. Hierin zullen elke week de laatste nieuwtjes uit de voetballerij besproken worden. Van transfers en interessante uitslagen, tot aan teams die in bloedvorm zijn. Wij raken zelf niet uitgepraat over voetbal en willen jullie daar graag in mee nemen. Aan het einde van de column zal tevens een lijstje pareltjes te vinden zijn, dit zijn wedstrijden die je deze week niet mag missen. Ga er maar even lekker voor zitten want dit is jouw wekelijkse genietmomentje: Doordebenen Vertelt!

Nederland

Ajax officieus kampioen van de Eredivisie
Ajax is officieus kampioen van Nederland geworden. Als PSV eerder in het weekend puntverlies zou leiden tegen Groningen kon Ajax officieel kampioen worden. PSV wist echter te winnen met 1-0 en stelde zo het grote feest nog even uit. Tegen AZ was Davy Klaassen de grote man. In de 66ste minuut tikte hij de 1-0 binnen en vlak voor het einde stond hij weer op de goede plek en kon hij simpel de 2-0 binnen koppen. De selectie van Ajax durfde gisteren het kampioenschap al te vieren en wij durven het ook wel aan om te zeggen: Ajax is kampioen van Nederland.

Emmen beleeft sprookje in degradatiestrijdleeuw-hattrick-emmen
Emmen is bezig met het neerzetten van een ongekende prestatie. Pas in februari 2021 wist het de eerste wedstrijd te winnen en stond het stijf onderaan. Inmiddels is de ploeg weer helemaal opgeleefd en verloor het de laatste acht wedstrijden niet. Steker nog, Emmen wist in de acht wedstrijden zelfs achttien punten te pakken. Ook tegen Heracles wist de ploeg weer te stunten en Michael de Leeuw was de grote man. Hij zette zijn ploeg in de 58ste minuut op voorsprong uit een penalty en leek de matchwinner te worden. Na een overtreding van Emmen in de eigen zestien wist Rai Vloet de gelijkmaker binnen te knallen en leken beide teams genoegen te moeten nemen met één punt. In de 89ste minuut en in de 91ste minuut was het weer De Leeuw die met een hattrick Emmen de felbegeerde punten bezorgde.

Engeland

Manchester City wint voor de vierde keer op rij de Carabao cup son-gundogan-foden-troosten
Manchester City is er in geslaagd om voor de vierde keer op rij de Carabao cup te winnen. In de finale wist het team van Guardiola te winnen van Tottenham Hotspur met 1-0. Spurs had zes dagen eerder trainer José Mourinho ontslagen, en had met Ryan Mason de jongste coach ooit uit de geschiedenis van het voetbal achter het roer staan.

Een Finale blijft echter een finale en zeker in een Engelse bekerfinale kan er van alles gebeuren. Toch was het Manchester City dat gedurende de hele wedstrijd de overhand had, alleen wilden de kansen er niet in. Pas in de 82ste minuut wist de aanstaande kampioen dankzij een kopbal van Laporte op voorsprong te komen. Manchester City wist de wedstrijd uit te spelen en kon zo de vierde Carabao cup in vier jaar op hun naam schrijven. Achteraf werden de spelers van Tottenham nog getroost door spelers van City, wat tot mooie beelden leidde (zie foto).

Chelsea wint subtopper tegen West Ham
De kampioen van Engeland is al lang bekend, maar de strijd voor de top vier is zeker nog levend. Manchester United lijkt verzekert van Champions League voetbal, maar daaronder zijn het achtereenvolgens Leicester, Chelsea, West Ham, Liverpool en zelfs nog Tottenham en Everton die kans maken op het miljoenenbal van volgend jaar. De winnaar zou dus een grote stap kunnen maken.

Chelsea speelde zonder Hakim Ziyech in de basis, hij zou later nog wel invallen. De eerste helft ging gelijkwaardig op met wat meer kansen voor Chelsea. Uiteindelijk was het Werner die de bal tussen drie verdedigers simpel het doel in kon tikken en zo Chelsea op voorsprong wist te zetten. West Ham moest aanzetten in de tweede helft en had als grote troef het ‘opkomende talent’ Jesse Lingard. Maar ook hij wist het verschil niet te maken. Balbuena van West Ham kreeg nog een opmerkelijke rode kaart nadat hij een bal weg wist te werken en per ongeluk op zijn tegenstander terecht kwam. De rode kaart leidde weer tot de nodige discussie in Engeland over het nut van de VAR.

Burnley verpulveren Wolves in leuk duel
Burnley staat niet bekend als een veel scorende ploeg. Sean Dyche speelt het liefst met vijf verdedigers en vindt het misschien nog wel leuker om met één doelpunt verschil te winnen dan met dikke cijfers. Bij Wolves lijkt het beste er wel vanaf, vorig seizoen waren zij de verrassing en wisten ze zelfs Europees voetbal te halen. Dit seizoen loopt het allemaal een stuk stroever en lijkt het team nergens meer voor te spelen.

Het was de Nieuw-Zeelandse beer Chris Wood die het verschil maakte in de eerste helft. Met een schot, een intikker en een kopbal wist hij in één helft een hattrick te maken. In de tweede kwam Burnley zelfs op 4-0, de goal werd echter afgekeurd wegens buitenspel. Enkele minuten later was het wel raak, op aangeven van Chris Wood wist Ashley Westwood wel de 4-0 in te schieten. Met de drie punten lijkt Burnley zich nu verzekert te hebben van een zesde jaar in de Premier League.

Duitsland

St. Juste en Boëtius zetten Bayern te kijkmainz-bayern-muller
In Duitsland leek de titelstrijd beslist, Bayern stond tien punten los en naaste achtervolger Leipzig zat in een vormcrisis. Dat de spelers van Bayern dachten dat ze er al waren bleek tegen Mainz. Het team van St. Juste en Boëtius wist verrassend met 2-1 te winnen en is nu acht wedstrijden lang ongeslagen. Met St. Juste in de basis begon het team ijzersterk en kwam het ook al snel op voorsprong dankzij Jonathan Burkhardt.

Zoals je zou verwachten nam Bayern hierna het heft in eigen handen en probeerde het een goal te forceren. Toch viel de goal aan de andere kant dankzij een kopbal van Robin Quaison. Bayern wist in de tweede helft weinig te forceren en kon pas in de 94ste minuut de 2-1 maken. Lewandowski, net terug van een blessure, wist zijn 36ste (!) van het seizoen binnen te schieten om zo de eer van Bayern nog een beetje te redden.

Haaland helpt Dortmund richting Champions League
Een club als Dortmund hoort natuurlijk in de Champions League thuis, maar het mooie aan voetbal is dat je daarvoor natuurlijk wel competitief voor moet zijn. Zelfs spelers zoals Haaland kunnen geen succes garanderen. Toch is het wel altijd lekker om zo’n speler in je team te hebben en dat bleek voor Dortmund ook tegen Wolfsburg. Zonder dat ze het overwicht hadden in de wedstrijd was het de Noorse spits die dodelijk was voor het doel. Met een intikker en een geweldige sprint vanaf de middenlijn schoot hij zijn 24ste en 25ste van het seizoen binnen en bezorgde hij Dortmund drie punten.

Italië

Atalanta bezig aan geweldige reeks
Atalanta is bezig aan een geweldige reeks wedstrijden en staat dan ook terecht tweede in de Serie A. De afgelopen twaalf wedstrijden verloor het alleen van aanstaande kampioen Inter en wist het team van Gasperini tien keer te winnen. Ook Bologna werd door de 5-0 winst toegevoegd aan de winstreak van de club uit Bergamo. Doelpunten van Malinovski, Muriel, Freuler, Zapata en Mirantsjoek zorgde voor een goede nachtrust. Bologna kon hier weinig tegenover stellen en kon, nadat Jerdy Schouten de rode kaart toegewezen kreeg na een spijkerharde overtreding, alvast denken aan de reis naar huis.

Spanje

Barcelona verslaat Villarreal na leuke eerste helftgriezmann-villareal-scoort
Barcelona heeft in het weekend een reuzenstap gemaakt in de race voor de Spaanse titel. Met de sterkste basiself trad de ploeg van Koeman aan tegen de nummer zeven van La Liga. De wedstrijd begon goed voor Barcelona, ze hadden al snel het overwicht in de wedstrijd en dat leidde tot grote kansen. Frenkie de Jong schoot de bal van dichtbij recht op de keeper af en wist ook in tweede instantie de bal niet het doel in te krijgen.

Tegen het spelbeeld in kwam Villarreal op voorsprong. Nadat Jordi Alba uitgleed kwam Chukwueze één op één met Ter Stegen en faalde hij niet. Het duurde niet lang voordat Barcelona met een antwoord kwam: Griezmann wist de bal prachtig over Asenjo heen te stiften en zorgde zo voor de gelijkmaker. Enkele minuten later stond Griezmann weer op de juiste plek na een slechte inspeelpass van Juan Foyth en zorgde de Fransman voor de 1-2. De tweede helft was minder goed en leverde geen doelpunten meer op. Wel kreeg Trigueros de rode prent toegewezen na een harde tackle op Messi.

Beide Madrid teams leveren punten in
Real Madrid en Atlético Madrid zijn er niet in geslaagd hun wedstrijden te winnen. Barcelona is dus de grote winnaar van dit weekend.

Real Madrid kwam niet verder dan een gelijkspel tegen Real Betis. De ploeg van Zidane speelde 0-0 en staat nu tweede in de titelrace. Koploper Atlético verloor zelfs van Bilbao. De ploeg van Simeone is goed in een voorsprong verdedigen, maar als het zelf op achterstand komt is het kwetsbaar. Bilbao wist al vroeg de 1-0 te scoren en Atlético moest ineens zelf beginnen het spel te maken.

Na een doelpunt uit een corner wist Atlético nog op gelijke hoogte te komen, Stefan Savic kopte de bal knap binnen. Toch was het Bilbao dat met de drie punten naar huis ging. Een snoeiharde kopbal uit een corner van Inigo Martinez zorgde voor de 2-1 en voor grote teleurstelling bij de ploeg van Simeone. De titelstrijd in La Liga is spannender dan ooit, Atlético staat nog bovenaan met 73 punten. Real en Barcelona staan daar twee punten achter met 71 punten en Barça heeft een wedstrijd minder gespeeld. Daarachter zit zelfs nog Sevilla met 70 punten die ook nog een serieuze kandidaat voor de titel lijkt te zijn.

Frankrijk

Lille maakt geweldige comeback dankzij Yilmazyilmaz-belangrijk-lille
Lille is bezig aan een geweldig seizoen en maakt de nogal saaie Ligue 1 een keertje spannend. Tegen Lyon stond Lille tegenover de nummer vier van de Ligue 1 en beide teams maken zelfs nog kans op de titel. Daarvoor moest Lyon wel winnen van Lille om in de race te blijven en lange tijd leek dat ook te gaan gebeuren. Slimani schoot in de 20ste minuut de bal keihard in de bovenhoek en in de 35ste minuut maakte Slimani via José Fonte de 2-0.

Voor Lille was er veel werk te doen, want om PSG voor te blijven moest er gewonnen worden. Burak Yilmaz deed nog voor rust wat terug: met een geweldige vrije trap gaf hij zijn team hoop voor de rest van de wedstrijd. In de tweede helft kwam Lille op gelijke hoogte, na een foute inspeelpass op het middenveld kreeg Yilmaz de bal voor zijn voeten en bracht hij Jonathan David in stelling om de gelijkmaker binnen te schieten. Lille nam de wedstrijd over van Lyon en ging op jacht naar de winnende. Na een lange bal van Botman was het weer Yilmaz die in de 85ste minuut de winnende binnen schoot.

PSG maakt geen fouten tegen Metz
Ook voor PSG zijn de belangrijkste weken van het seizoen aangebroken. In de Champions League staat het in de halve finale tegenover Manchester City en in de competitie moet het Lille nog voorbij. Tegen Metz maakte het team van Pochettino geen fouten, Mbappe maakte al snel de 1-0 nadat hij was doorgebroken. Nadat Metz terugkwam was het weer Mbappe die de 2-1 maakte met een afstandschot. Icardi scoorde de 3-1 uit een penalty.

De titelstrijd in Frankrijk is voor het eerst sinds jaren weer spannend. Lille, PSG, Monaco en zelfs nog Lyon maken kans op de titel. De komende weken moeten gaan uitwijzen wie dit jaar beslag mag gaan leggen op de Franse titel.