Waarom zijn voetbaltenues eigenlijk zo duur?

0
1391
waarom zijn voetbaltenues eigenlijk zo duur

Je vraagt je misschien soms wel af waarom je meer dan 50 euro moet neertellen voor het shirt van je favoriete voetbalclub. Wanneer deze voetbalclub een van de populairste van de wereld is zal het misschien wel een stuk meer dan 50 euro zijn. Er zijn meerdere redenen hiervoor en voor iedere reden komt weer een bedrag bovenop de verkoopprijs van de tenues. Dit is waarom de voetbalshirts zo duur zijn.

Copyright en licenties

Om te beginnen hebben alle shirts te maken met copyright van de clubs, maar ook van de spelers. De clubs bepalen zelf hoeveel hun ‘merk’ waard is door dit copyright conform de wetgeving die hierover gaat in het land van de club. Clubs hebben hier vaak vrij spel in en zien merchandising als een mooie inkomstenbron. Verder heb je nog te maken met licenties van de spelersbonden, de landelijke voetbalbonden en de continentale voetbalbonden.

Merken

Naast de clubs, spelers en bonden is er nog een soort bedrijf wat geld moet verdienen aan de tenues. Dit zijn natuurlijk de kledingmerken die de shirts vervaardigen. Dit zijn vaak grote sportmerken of luxe kledingmerken die hun waren niet voor een prikkie weg laten gaan. Hoewel de shirts voor niet al te veel worden gemaakt, worden ze toch duur verkocht door de kledingmerken. De shirts worden met speciale technologie gemaakt, zeggen ze, waardoor je beter kan sporten met de kleding van het merk.

Bedrukking en badges

Een voetbaltenue kopen alleen is dus al duur, maar om een voetbalshirt met het rugnummer van je favoriete speler te kopen is nóg duurder. De bedrukking wordt vaak door de club zelf gedaan en hier wordt redelijk wat voor gerekend. Dan is er ook nog de optie om extra badges van de landelijke en/of internationale competities op het shirt te laten zetten. Dit zorgt voor nog meer kosten. Als je alle bedrijven die geld moeten verdienen bij elkaar optelt en ook nog deze kosten meerekent kom je al snel op prijzen boven de 100 euro.

Alternatieven

Doordat de clubs, de bonden en de kledingmerken veel geld te verliezen hebben aan alternatieven, zijn er niet veel alternatieven voor de officiële kleding. Ze voeren strikte controle uit dat hun producten niet nagemaakt worden en ze verlenen bijna nooit licenties aan anderen om goedkopere alternatieven te maken en aan te bieden. Goedkope voetbalshirts vinden is dus erg moeilijk, zeker in Nederland. In het buitenland kun je nog wel eens een replica vinden, in Nederland zul je goed moeten zoeken naar goedkopere alternatieven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in