Twee eigen goals in een wedstrijd

donovan slijngard tijdens twente-spartaDe dunne moet langs de benen van Donovan Slijngard zijn gelopen toen hij in de 43ste minuut zijn tweede treffer noteerde in het duel tegen FC Twente. 21 jaar oud en nu al zou hij herinnerd worden als die speler die twee maal in een wedstrijd zijn eigen doelman verschalkte. Geen prettige gedachte voor de jonge verdediger. Met angst en beven moet hij de resterende 47 minuten hebben uitgespeeld aangezien zijn trainer hem er niet uit wilde halen.
‘Goed voor je mentale weerbaarheid’of iets dergelijks zal Booy wel gezegd hebben, alwijl genietend van de doelgerichtheid van zijn jonge pupil. Foeke blijft natuurlijk een spits. ‘Dit is toch nog nooit iemand eerder overkomen’, zag je Slijngard denken. Had Donovan een beetje opgelet, dan had hij tussen het Tukkerse gejuich de oudere supporters anekdotes horen ophalen over die zomerdag in 1965. In dat eerste jaar van de Twentse fusie club speelde de talentvolle selectie met onder andere Ten Donkelaar, Kohn en Roordink haar tweede wedstrijd in een uitverkochte Adelaarshorst.
job hoomans van FC twente20.000 man was getuige van de twee eigen doelpunten van Job Hoomans. Na een 0-0 ruststand gingen bij Hooman in de tweede helft alle remmen los. In de 68ste en 87ste minuut wist hij zijn doelman te passeren. Job was vast van plan een loepzuivere hattrick te noteren, ware het niet dat scheidrechter Ad Bogaerts het welletjes vond. Hoomans heeft bijna een kwarteeuw mogen genieten van zijn schier te evenaren score toen in 1989 Hans Linders wel heel voortvarend van start ging tijdens de wedstrijd PSV-MVV. Linders maakte zijn eerste doelpunt al in de 30ste minuut en na 43 minuten stond de teller op twee, daarmee de ruststand op 4-0 voor PSV bepalend. De Maastrichtenaren waren hard op weg om meer goals te scoren dan PSV. PSV kon dit niet over haar kant laten gaan en trachtte, in de juiste goal, meer doelpunten dan MVV aan te tekenen. Het werd een ware stormloop op de goal van MVV keeper De Haan. De beste man moest zowel inzetten van medespelers als tegenstanders pareren. Het is eigenlijk aan Romario te danken dat de doelpuntenbalans niet naar MVV zijde doorschoot. Hij wist er nog drie te maken waarna MVV’er Coen Quaden ook nog zijn eigen doelpuntje meepikte. Eindstand PSV-MVV 8-1, in doelpunten uitgedrukt 5-4.

heini otto van fc amsterdamHet is nadien nog slechts één speler gelukt, en nu met Slijngard dus twee, om twee eigen doelpunten in een wedstrijd te maken. Heini Otto scoorde in zijn laatste actieve seizoen twee keer in de Kuip. Velen zullen Heini Otto kennen als de man die op merkwaardige wijze aan zijn enige interland is gekomen. Otto speelde samen met Jan Jongbloed bij FC Amsterdam en zo kwam het dat hij zijn keeper naar het vliegveld bracht waar het Nederlands elftal zich verzamelde voor een oefeninterland tegen Joegoslavië. Ook in die tijd wilde Van Hanegem wel eens onaangekondigd verstek laten gaan.
Voor bondscoach Knobel zat er niets anders op dan Heini Otto mee te nemen. Persoonlijk staat me van Otto slechts de aangeslagen donkere blik bij na de voor hem zo dramatisch verlopen wedstrijd tegen Feyenoord in 1992. FC Den Haag degradeerde dat seizoen via de nacompetitie, waardoor de imposante loopbaan van Otto geen passend slot kreeg. Zo zie je maar Donovan, je bevindt je in een illuster gezelschap. Zondag voelde je jezelf misschien wel de eenzaamste man in Enschede, maar na het lezen van dit stukje denk je wellicht dat je met een beetje geluk nog een interland kunt spelen.

[ad#ad-2]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.