Terugblik Nederlands elftal EK 1992

0
1406

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk staat er voor het Nederlands elftal weer een groot toernooi voor de deur. Het laatste EK waar Nederland aan meedeed was het EK 2012 en het is inmiddels dus alweer bijna negen jaar geleden dat wij onze oranje leeuwen zagen schitteren op een Europees toernooi. Reden genoeg voor Doordebenen om in aanloop naar het EK van 2020 (2021) de vorige EK edities van het Nederlands elftal erbij te pakken. Deze week: het EK 1992!

De kwalificatie van het EK voetbal 1992

Het is natuurlijk lastig geweest voor het Nederlands elftal om hetzelfde resultaat te behalen als het vorige EK, maar de kwalificatie was veelbelovend. Nederland zat in de poule met Portugal, Griekenland, Finland en Malta. De eerste wedstrijd was tegen Portugal en dit was tevens meteen de zwaarste wedstrijd van de kwalificatie. De eerste wedstrijd werd meteen verloren met 1-0, hierdoor werd het Nederlands elftal even wakker geschud dat het niet weer vanzelf ging. Ruim een maand later stond Griekenland op het programma, dit was een taaie ploeg destijds. De wedstrijd werd overtuigend gewonnen door goals van Bergkamp en van Basten, de twee wereldspitsen.

Toen stond Malta op het menu, ja want het was echt een hapje voor onze Nederlandse helden. Malta werd met 0-8 van de mat geveegd, maar liefst vijf doelpunten van Marco van Basten, twee van Bergkamp en eentje van Winter. De volgende wedstrijd was wederom tegen Malta, maar dit was bijna drie maanden later en de wedstrijd was niet zo eentonig als de uitwedstrijd. Maar Nederland haalde toch weer twee punten binnen, na een benutte penalty van Marco van Basten in de 31e minuut.
Dit was de derde overwinning op rij voor het Nederlands elftal en hier werden er nog drie aan toegevoegd. Er werd nog twee keer van Portugal, Griekenland en Finland gewonnen. En na ook nog een gelijkspel tegen de finnen eindigde Nederland op de eerste plek in de poule met dertien punten.

Poulefase EK 1992

Net als het vorige Europese Kampioenschap werden de poules bij het EK 1992 ingedeeld met de kampioenen van de kwalificatie. Naast Nederland had ook Duitsland, Denenmarken, Engeland, COS, Zweden, Frankrijk en Schotland zich geplaatst.

Nederland kwam in de poule met Duitsland, Schotland en GOS (Gemenebest van Onafhankelijke Staten), weer treft Nederland zijn angstgegner Duitsland. De eerste wedstrijd was tegen Schotland en die werd “gemakkelijk” met 1-0 gewonnen, door een goal van Bergkamp. De volgende pot tegen COS eindigde in een bloedeloos gelijkspel, kansen waren er wel voor beide maar de keepers speelden een goede wedstrijd. Daarna de laatste wedstrijd tegen Duitsland, dit was een spannende wedstrijd. Wel was Nederland al zeker van zijn plek bij de eindrondes, maar of het plek een of twee ging worden hing van deze wedstrijd af. Het Nederlands elftal was fel en volledig in de instelling om de oostelijke buren van de mat te spelen, dit was terug te zien op het veld. Na een kwartier spelen stonden de Oranje leeuwen al 2-0 voor door doelpunten van Rijkaard en Witschge. De Duitsers kwamen nog terug tot 2-1, maar in de 72e minuut besliste Bergkamp de eindstand met 3-1.

De eindrondes

Nederland werd eerste en moest het opnemen tegen “de underdog” Denemarken. Duitsland werd tweede en moest het opnemen tegen Zweden. De halve finale tegen Denemarken ging eigenlijk aan het hoofd voorbij, de mannen waren alleen maar bezig met de finale. En dit was ook terug te zien op het veld, ten opzichte van Nederland begon Denemarken heel scherp aan de wedstrijd en schoten de bal al in minuut vijf langs Van Breukelen. Het antwoord op de goal van Larssen kwam van de voet van Bergkamp, in de 23e minuut stonden de teams weer op gelijke hoogte.

Maar Denemarken bleef druk zetten en hier had Nederland geen antwoord op, Larssen kreeg opnieuw een grote kans binnen de zestien en die schoot hij ook prima binnen.
Was dit dan genadeklap voor Nederland? Nee, ze bleven doorvechten en kregen kans na kans. De goal bleef lang uit, maar tot dat Rijkaard een vrije kopkans krijgt in minuut 86 en hij faalt niet. Na 90 minuten staan de teams weer op gelijke hoogte en moest er verlengd worden. In de verlenging was het duidelijk zichtbaar dat Denemarken zwaar vermoeid was. Nederland had nog wel wat kracht over en voerde druk uit op Denemarken en creëerde verschillende kansen, maar het doelpunt bleef uit. en we gaan naar de penalty’s.

De penaltyreeks werden verloren van de Denen en nota bene Marco van Basten miste zijn penalty, deze werd knap gestopt door Peter Schmeichel. Dat was het einde van dit Europees Kampioenschap voor Nederland.

Finale EK 1992

Deze Peter Schmeichel was ook in de finale van het EK 1992 de grote man, hij speelde een fantastische wedstrijd. De wedstrijd eindigde in 2-0 voor Denemarken, maar Duitsland had de meeste en de grootste kansen. Door vele reddingen van Schmeichel en goals van Jensen en Vilfort, mocht Denemarken zichzelf Europees Kampioen noemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here