De bizarre statistiek van Spaanse finalisten

0
1157
statistiek-van-Spaanse-finalisten

Met de winst van Villarreal op Manchester United geeft de ploeg van Emery een vervolg aan een bizarre statistiek: van de laatste zestien gespeelde finales waar een Spaans team het opnam tegen een niet-Spaans team werden alle zestien finales gewonnen door het Spaanse team. Om welke teams gaat dit en hoe kan het dat Spaanse teams zo goed zijn in finales?

Uitslag finale Europa League 2021

Villarreal won woensdagavond na penalty’s van Manchester United. Gerard Moreno schoot in de 29ste minuut de 1-0 binnen en na rust was het Cavani met een intikker die de gelijkmaker binnenschoot. Beide ploegen kwamen, ook na verlenging, niet meer tot scoren en dus moesten strafschoppen het verschil gaan maken in de finale. Beide teams schoten eigenlijk vrijwel foutloos en met een stand van 10 tegen 10 mochten de keepers aanleggen. Tweede keeper van Villarreal Rulli werd de grote man, door zelf zijn strafschop raak te schieten en de strafschop van David de Gea te keren. Voor Emery is het de vierde Europa League die hij wint in zeven jaar tijd.

Spaanse teams in finales

Hieronder een overzicht van welke Europese finales er werden gewonnen door Spaanse teams:

2019/2020Sevilla - Inter Milan 3-2
2020/2021Villarreal - Manchester United1-1 (11-10 ns)

2017/2018Real Madrid - Liverpool 3-1

Let wel op, dit zijn alleen de finales waarin een Spaans team won tegen een team uit een ander land. Finales tussen bijvoorbeeld Real Madrid en Atlético Madrid worden hierin niet meegerekend. De laatste finale waarin een Spaanse club verloor was in de Europa league finale van 2001. Toen verloor Alavés van Liverpool met 5-4 (!).

Spaanse dominantie in finales

Hoe kan het dat Spaanse teams het zo goed doen in finales? Ligt het aan het spel, het mentale aspect, hebben ze gewoon betere spelers of misschien toch de scheidsrechters omgekocht? Over finales wordt altijd gezegd dat het een wedstrijd op zich is, en het betere team lang niet altijd wint. Deze uitspraak kan beter veranderd worden naar: een finale is een wedstrijd op zich maar uiteindelijk wint het Spaanse team. Wanneer zal deze bizarre statistiek verbroken worden?