Puskas, de Galopperende Majoor

1
1242

de galopperende majoor, puskasNaam: Ferenc Puskas (1927-2006)
Bijnaam: De Galopperende Majoor (Száguldó őrnagy)
Clubs: Kispest Budapest (later Budapesti Honvéd SE), Real Madrid
Hoe verwierf hij zijn bijnaam? Puskas speelde vanaf 1943 voor de Hongaarse club Kispest. Hongarij werd rond 1949 door invloed van de Sovjet Unie een socialistisch land, wat grote gevolgen had voor de club en haar spelers.
De club veranderde de naam in Budapesti Honvéd SE en kwam onder toezicht te staan van het leger. De spelers van de club werden door het leger ingelijfd en Puskas werd tot majoor benoemd. Zijn manier van rennen en zijn rang in het leger leverden hem al gauw de mooie bijnaam “de Galopperende Majoor” op.

Zijn staat van dienst en verdere loopbaan is te roemrijk om hier niet in het kort te behandelen. Laten we er snel even doorheen lopen.

Deze legende scoorde 84 doelpunten in 85 interlands voor Hongarije en scoorde 512 goals in 528 competitiewedstrijden. Met Puskas als aanvoerder won Hongarije de Olympische Spelen van 1952 en bereikte zijn land de finale van het WK 1954 (3-2 verlies tegen Duitsland, ai).
Na de revolutie van 1956 verliet Puskas zijn land en verbleef hij een jaar in Oostenrijk, geschorst door de Hongaarse bond en de FIFA wegens het niet terug willen keren naar zijn vaderland. Na de schorsing viel hij tien kilo af en stopte met alcohol drinken. De Galoperende Majoor liet zich tot Spanjaard naturaliseren en vormde vanaf zijn dertigste zeven seizoenen lang bij Real Madrid een koningskoppel met Alfredo di Stefáno. Hier veroverde hij vijf landstitels, een Spaanse beker en driemaal de Europese Beker voor Landskampioenen. Voor Spanje speelde hij vier interlands.

Sinds wanneer? 1949
Wie verzon de bijnaam? Hongaarse fans
Andere bijnamen: Canoncito Pum (Kanonnetje Boem), Öcsi (Broertje), Pancho, de Magyaar met het gouden linkerbeen en Het Dikkerdje.
Deze laatste bijnaam was verzonnen door de Engelse pers. In 1953 speelde Engeland tegen Hongarije de Wedstrijd van de Eeuw. Engeland verloor voor het eerst in dertig jaar een wedstrijd op Wembley; het werd 6-3 en de grote uitblinker was Het Dikkerdje. De Engelse pers durfde die naam na deze oorwassing niet meer voor hem te gebruiken. Helemaal niet meer na de return die Hongarije met 7-1 won.

Meer verklaarde bijnamen vind je hier:
De Kleine Boeddha
Snarling Dog
Rode Baron
Het Kadaver
De Bijl uit Montevideo
La Brujita

En hier een volledige lijst.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here