Het verhaal van: Peter Hoekstra

3
1477
peter-hoekstra

Kent u hem nog? De frele linksbuiten die het als eerste in zijn hoofd haalde om de overstap van PSV naar Ajax te maken (andersom is een heel ander verhaal en vice versa ook). Door de aanwezigheid van Zenden leidde Peter Hoekstra aan een ernstig gebrek aan speelminuten en wilde hij weg. Een beetje het Ismael Aisatti verhaal.

Binnenlandse transfer

Tussen 1991 en 1996 speelde hij negentig wedstrijden voor PSV. Voor 5 miljoen gulden verkocht PSV hem aan het Ajax van Louis van Gaal en dat waren twee unica ineen. Hij was destijds de duurste binnenlandse transfer ooit en de eerste speler die direct van PSV naar de Hoofdstad ging.  Na deze transfer werd hij al snel geselecteerd voor Oranje. Zo ging dat in die tijd; als je bij Ajax speelde werd je direct doorverwezen naar de bondscoach (in 1996 mocht hij zelfs mee naar de EK voetbal).

Toch tekort voor Ajax

In de Hoofdstad kwam hij ook weinig aan spelen toe (een beetje het Ismael Aisatti verhaal) en 84 wedstrijden later, in de zomer van 1999 mocht hij verhuurd worden van coach Wouters. Een jaartje Compostela en een jaartje FC Groningen waren weinig succesvol. Ajax verkocht hem daarna aan First Divisionist Stoke City. Dit was natuurlijk niet de club die je hem aan het begin van zijn carrière voorspeld zou hebben, maar hij hervond hier het plezier in voetbal. Hoekstra was toch altijd een gevoelsmens geweest en daardoor was zijn keuze voor Ajax misschien wel de slechtste geweest die hij ooit had kunnen maken.

Can he do it on a cold rainy night in Stoke?

Bij Stoke City, ver verwijderd van de Nederlandse schijnwerpers, werd Hoekstra zeer gewaardeerd en kon hij zijn talent eindelijk weer eens tentoonspreiden, zolang hij niet geblesseerd was. Bij Stoke was Hoekstra erg populair; een stilist tussen de houthakkers van de First Division. Helaas zat een promotie met die club er steeds net niet in. Hoekstra verdiende er twee bijnamen: The Wing Wizard en One Man Showboat.

Einde carrière

In 2004, na drie seizoenen Stoke City, beëindigde Hoekstra op 31-jarige leeftijd zijn carriere en werd hij jeugdtrainer bij FC Groningen. ‘Veel mensen zeggen wel eens dat ik niet alles uit mijn carrière heb gehaald, maar dat vind ik onzin. Mijn lichaam kan blijkbaar niet meer aan. Dat moet je maar accepteren.’ Het is zo zonde van Hoekstra dat we weinig van hem hebben kunnen genieten. Bij PSV kon hij moeiteloos mee met sterren als Romario en Ronaldo en bij Oranje speelde hij samen met onder andere Bergkamp. Een iets grotere mond, een sterker lichaam en betere keuzes hadden van hem een volwaardig international kunnen maken.

3 REACTIES

  1. Hoezo eerste speler die direct overstapte van PSV naar Ajax?
    Ooit gehoord van Gert Bals?
    Gert Bals (Utrecht, 18 oktober 1936) is een voormalig Nederlands voetbalkeeper, die achtereenvolgens speelde voor Velox, Zeist, ’t Gooi, PSV en Ajax.

    Bals begint als jeugdspeler bij RUC in Utrecht, maar stapt over naar Velox. Als het betaald voetbal wordt ingevoerd stapt Bals over naar Zeist en speelt later voor ’t Gooi. Eerst speelt Bals met ’t Gooi in de tweede divisie en in 1959 promoveren ze naar de Eerste Divisie. Toenmalig PSV-doelman Pim Bekkering, ook afkomstig van ‘t Gooi, attendeert zijn club op het talent Bals. Van 1961 tot 1965 speelt Bals 120 wedstrijden voor PSV en wordt éénmaal kampioen met de Eindhovenaren. In 1965 koopt Ajax Bals van PSV voor 71.750 gulden. Daar viert hij grote successen. In 5 jaar Ajax wordt hij 4 keer kampioen. Tevens haalde hij met Ajax in 1969 de Europa Cup I-finale, die met 4-1 werd verloren van AC Milan. Hij was ook aanvoerder van Ajax in de finale tegen Milan. Na Ajax keepte hij nog korte tijd bij Vitesse. Zijn plek bij Ajax werd ingenomen door Heinz Stuy die meer Europees succes zou behalen met de Amsterdamse club.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here