Peter Hoekstra


Peter Hoekstra van AjaxKent U hem nog? De frele linksbuiten die het als eerste in zijn hoofd haalde om de overstap van PSV naar Ajax te maken (andersom is een heel ander verhaal en vice versa ook). Door de aanwezigheid van Zenden leidde Hoekstra aan een ernstig gebrek aan speelminuten en wilde hij weg. Een beetje het Ismael Aisatti verhaal. Voor 5 miljoen gulden verkocht PSV hem aan het Ajax van Louis van Gaal en dat waren twee unica ineen. Hij was destijds de duurste binnenlandse transfer ooit en de eerste speler die direct van PSV naar de Hoofdstad ging.
Tussen 1991 en 1996 speelde hij negentig wedstrijden voor PSV. Na deze transfer werd hij al snel geselecteerd voor Oranje. Zo ging dat in die tijd; als je bij Ajax speelde werd je direct doorverwezen naar de bondscoach (in 1996 mocht hij zelfs mee naar de EK).
In de Hoofdstad kwam hij ook weinig aan spelen toe (een beetje het Ismael Aisatti verhaal) en 84 wedstrijden later, in de zomer van 1999 mocht hij verhuurd worden van coach Wouters. Een jaartje Compostela en een jaartje FC Groningen waren weinig succesvol. Ajax verkocht hem daarna aan First Divisionist Stoke City. Dit was natuurlijk niet de club die je hem aan het begin van zijn carrière voorspeld zou hebben, maar hij hervond hier het plezier in voetbal. Hoekstra was toch altijd een gevoelsmens geweest en daardoor was zijn keuze voor Ajax misschien wel de slechtste geweest die hij ooit had kunnen maken.
Peter Hoekstra Stoke CityBij Stoke City, ver verwijderd van de Nederlandse schijnwerpers, werd Hoekstra zeer gewaardeerd en kon hij zijn talent eindelijk weer eens tentoonspreiden, zolang hij niet geblesseerd was. Bij Stoke was Hoekstra erg populair; een stilist tussen de houthakkers van de First Division. Helaas zat een promotie met die club er steeds net niet in. Hoekstra verdiende er twee bijnamen: The Wing Wizard en One Man Showboat. In 2004, na drie seizoenen Stoke City, beëindigde Hoekstra op 31-jarige leeftijd zijn carriere en werd hij jeugdtrainer bij FC Groningen. ‘Veel mensen zeggen wel eens dat ik niet alles uit mijn carrière heb gehaald, maar dat vind ik onzin. Mijn lichaam kan blijkbaar niet meer aan. Dat moet je maar accepteren.’

peter hoekstra oranjeHet is zo zonde van Hoekstra dat we weinig van hem hebben kunnen genieten. Bij PSV kon hij moeiteloos mee met sterren als Romario en Ronaldo en bij Oranje speelde hij samen met onder andere Bergkamp. Een iets grotere mond, een sterker lichaam en betere keuzes hadden van hem een volwaardig international kunnen maken. Bij PSV werd hij destijds door Zenden eruit gespeeld. Nota bene Zenden, een matige speler die door zijn branie bij clubs als Barcelona en Chelsea terechtkwam. In feite was Hoekstra een beter dus je zou kunnen stellen dat Hoekstra minimaal hetzelfde bereikt hadden kunnen hebben.
Hieronder wat mooie beelden uit zijn Stoke tijd (check Ed de Goey en de prachtige goal rond 1.26) Muziek zou ik uitzetten….

[ad#ad-2]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.