Het verhaal van: Oleguer Presas

5
224
oleguer-presas

oleguer-presas

Oleguer Presas Renom, veelal gewoon Oleguer genoemd, is een solide, weinig spectaculaire verdediger van FC Barcelona die kan spelen op alle vier de posities in de achterhoede. Hij heeft al een Champions League winst en een landskampioenschap op zijn naam staan. Naast een uitstekende, agressieve verdediger is hij ook nog eens een linkse Catalaanse nationalist die er uitgesproken meningen op na houdt. Hij zet zich in voor de onafhankelijkheid van Catatonie. Hij weigert in het openbaar Spaans te spreken, verschijnt wel eens op gewelddadige demonstraties en schrijft artikelen waarin hij de Catalaanse onafhankelijkheid van Spanje ondersteunt.

Uitgesproken Catalaanse mening

Door het schrijven van het artikel Estado de Derecho waarin hij de onpartijdigheid van het Spaanse rechtssysteem aan de kaak stelt, heeft hij zich veel problemen op de hals gehaald. Oleguer gebruikt Inaki de Juana Chaos als voorbeeld voor de hypocrisie van het systeem. De Juana is een ETA terrorist die 20 jaar in het cachot heeft gezeten voor het plegen van een bomaanslag waarbij 25 doden vielen. Momenteel zit hij in het gevang omdat hij een kritisch artikel over de het Spaanse rechtssysteem heeft geschreven. Oleguer vindt dat het gevangen houden van deze ETA terrorist ondanks een levensbedreigende hongerstaking, riekt naar hypocrisie wanneer het vergeleken wordt met de behandeling van andere high-profile gevangenen die kampen met gezondheidsklachten.

Caca de perro

Na publicatie van dit artikel in een Catalaanse en een Baskische krant wordt de speler van Barcelona afgeschilderd als een politieke activist die zijn steun betuigt aan De Juana.
De media vielen hem massaal aan, zijn sponsor Kelme dumpte hem, Levante spits Salva Ballesta noemde hem minder waard dan een hondendrol (caca de perro) en tijdens uitwedstrijden wordt hij nog steeds door een groot deel van het publiek uitgejouwd. Veel Barca supporters zijn het ook niet eens met zijn politieke statements en vinden hem een onruststoker die het imago van zijn eigen club schaadt. Tegenwoordig wordt hem zelfs door de eigen supporters toegeschreeuwd dat hij op moet rotten uit Spanje.

Toch geen Spaans international

Zijn politiek activisme heeft een debuut in het Spaans elftal altijd in de weg gestaan. In 2006 nodigde bondscoach Aragones hem uit voor een trainingskamp in Madrid. Oleguer weigerde aanvankelijk naar Madrid te komen maar Barcelona voorzitter Laporta was bang voor negatieve publiciteit en een schorsing van de Spaanse bond en haalde hem over alsnog te gaan. In Madrid aangekomen vertelde Oleguer aan Aragones dat hij niets moest weten van het Spaans elftal en sindsdien werd hij niet meer geselecteerd. Hij is nu wel aanvoerder van het Catalaanse nationale team.

Is Noord-Holland straks onafhankelijk?

In het eerste van Barcelona nemen zijn speelminuten de laatste jaren flink af. De constante kritiek waaraan hij blootstaat en zijn rol op het tweede plan bij Barcelona zouden wel eens de redenen geweest kunnen zijn voor de linkse activist om Spanje (en zijn Catalonie) te verlaten en te kiezen voor Ajax. Het salaris van meer dan 2 miljoen euro per jaar kan ook meespelen natuurlijk. Eerlijk gezegd zit er wel een grote kern van waarheid in zijn betoog. Echter, als serieus journalist moet ik neutraal blijven…

5 REACTIES

 1. Een held is het!
  En ik ben maar al te blij dat ie nu in Nederland gaat spelen.
  Ben nooit een Ajaxfan geweest, maar ben nu toch wel een klein beetje ‘jood’.
  Gabri en Oleguer. 2 Oud Barça-gedienden.
  Van Roger is het jammer dat er niets van gekomen is, ondanks al dat talent.

  Oleguer president, Catalunya independent!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here