Terugblik Nederlands elftal EK 2000

0
1913
EK-2000

We hebben er lang op moeten wachten, maar eindelijk staat er voor het Nederlands elftal weer een groot toernooi voor de deur. Het laatste EK waar Nederland aan meedeed was het EK 2012 en het is inmiddels dus alweer bijna negen jaar geleden dat wij onze oranje leeuwen zagen schitteren op een Europees toernooi. Reden genoeg voor Doordebenen om in aanloop naar het EK van 2020 de vorige EK edities van het Nederlands elftal erbij te pakken. Deze week: het Nederlands elftal op het EK van 2000 in Nederland en België.

Kwalificatie voor het EK 2000

Het Europees kampioenschap werd gehouden in België en Nederland. Als gastland hoefde Nederland zich niet te kwalificeren voor het EK en was het net zoals België automatisch geplaatst. Nederland had een absoluut topteam met spelers zoals Edwin van der Sar, Frank de Boer, Ronald de Boer, Clarence Seedorf, Edgar Davids, Jaap Stam, Dennis Bergkamp, Ruud van Nistelrooy, Patrick Kluivert, Marc Overmars. Dat is wel even anders dan Wout Weghorst en Hans Hateboer. Op het WK van 1998 werd de halve finale gehaald en werden ze uitgeschakeld op penalty’s door Brazilië. Oranje begon een reputatie op te bouwen door vaak uitgeschakeld te worden op penalty’s. Op het EK van 1992 en 1996 werden ze uitgeschakeld door penalty’s en dus ook op het WK van 1998 bleken strafschoppen het grootste struikelblok. Maar van fouten leer je, toch?

Groepsfase EK

Nederland werd ingeloot in de zwaarst mogelijk poule van het toernooi. Samen met wereldkampioen Frankrijk, Europees kampioen van 1992 Denemarken en verliezend finalist van 1996 Tsjechië. Het beloofde een loodzware opdracht voor Oranje te worden om zich te plaatsen voor de volgende ronde.

Nederland tegen Tsjechië
Nederland begon in een aparte 4-3-2-1 opstelling met Kluivert in de spits en Zenden en Bergkamp er vlak achter. Nederland leek hier echter moeite mee te hebben en kwam mede door het verdedigende spel van de Tsjechen niet tot scoren. Pas in de 89ste minuut wist Nederland de score te openenen. Nadat Ronald de Boer aan zijn shirt werd getrokken in de zestien en naar de grond ging gaf de scheidsrechter een penalty. Deze werd benut door zijn broer Frank de Boer en zo werden de eerste drie punten van het toernooi binnen gehaald.

Nederland tegen Denemarken
Denemarken had de eerste wedstrijd verloren van Frankrijk en stond dus nog op nul punten. Voor Nederland leek een overwinning genoeg om zich te plaatsen voor de volgende ronde. Er werd gekozen voor een 4-4-2 systeem met Bergkamp en Kluivert in de spits en Overmars en Zenden als buitenspelers. Ook tegen de Denen was het lang wachten op het eerste doelpunt, maar toen die eenmaal viel kregen de Oranje leeuwen de smaak te pakken. Kluivert wist de bal laag in de verre hoek te schuiven en tien minuten later liep Ronald de Boer een voorzet van Zenden gemakkelijk binnen. Zenden maakte weer even later de 3-0 door de bal hoog in het doel te schieten. Met zes punten uit twee wedstrijden beleefde Nederland de ultieme start.

Nederland tegen Frankrijk
Omdat Frankrijk al gekwalificeerd was kregen grote namen zoals Zidane en Deschamps rust. Ook Nederland was al gekwalificeerd maar speelde wel met de sterkste opstelling. Dugarry kopte Frankrijk uit een corner al in de achtste minuut op een 1-0 voorsprong nadat Westerveld mis zat. Een paar minuten later schoot Kluivert de gelijkmaker binnen door in de zestien naar binnen te kappen en de bal hard in de verre hoek te knallen. In de 31ste minuut nam Frankrijk weer de leiding nadat Trezeguet een schot van richting veranderde en weer zag Westerveld er niet goed uit. Ruststand: 2-1 voor Frankrijk.

Na de rust stond er een ander Nederlands elftal op het veld en Nederland wist ook snel weer op gelijke hoogte te komen. Een geweldig schot van Frank de Boer van zo’n 35 meter knalde via de onderkant van de lat heerlijk binnen. Een paar minuten later was het weer raak: nadat een Frankrijk speler onder de bal door ook kreeg Zenden de bal in zijn voeten, hij nam de bal op snelheid met links aan en schoot de bal met recht direct laag in de hoek. Met zijn goal bepaalde hij ook gelijk de eindstand: 3-2. Nederland was groepswinnaar van de poule des doods.

De kwartfinale tegen Joegoslavië

Nederland mocht als groepshoofd aantreden tegen Joegoslavië. De wedstrijd werd een ware slachtpartij. Na negentig minuten spelen stond Nederland met 6-0 voor dankzij drie goals van Patrick Kluivert en twee van Overmars. Govedarica voegde nog een extra doelpunt toe aan het totaal van Oranje door een eigen doelpunt te maken. Pas in de laatste minuut, al tijdens de 6-0 achterstand, wist Joegoslavië tot scoren te komen. Milosevic scoorde de 6-1 en redde zo de eer. Nederland mocht zich opmaken voor opnieuw een halve finale.

De halve finale tegen Italië

Nederland verkeerde in bloedvorm en had nog maar twee overwinningen nodig om weer een EK binnen te slepen. Eerst moest het nog wel afrekenen met Italië, dat ook beschikte over een aantal ongekend goede spelers. Een verdediging bestaande uit Zambrotta, Cannavaro, Nesta en Maldini valt moeilijk bij te scoren en het lukte het Nederlands elftal niet om de bal tegen de touwen te werken. Aan de andere kant lukte het Del Piero, Inzaghi en Totti niet om de bal langs Frank de Boer, Jaap Stam en de teruggekeerde Van der Sar te schieten. Nederland stevende af op datgene waar het zo bang voor was: stafschoppen.

Met in het achterhoofd de uitschakelingen van voorgaande edities op strafschoppen begonnen de spelers van het Nederlands elftal aan de penaltyreeks. Frank de Boer, Jaap Stam, Patrick Kluivert en Paul Bosvelt werden aangewezen om de strafschoppen te nemen. Italië mocht beginnen en Di Biago faalde niet vanaf elf meter. De eerste strafschoppennemer voor Nederland was Frank de Boer, de verdediger die een puike wedstrijd had gespeeld. De linkspoot schoot de bal recht door het midden en keeper Toldo kon de bal gemakkelijk wegslaan uit het doel. Toen Pessotto de bal wel binnenschoot en Stam vervolgens de bal compleet verkeerd raakte en de bal zowat het stadion uitschoot leek het gedaan voor Oranje.

Voor Italië wist ook Totti wist zijn penalty te benutten en Kluivert schoot zijn strafschop ook binnen. Vervolgens miste Maldini en kreeg Paul Bosvelt de kans om Nederland nog een sprankje hoop te geven in de strafschoppenreeks. Maar ook hij miste en wist de vloek niet te doorbreken. Nederland werd weer uitgeschakeld in de halve finale van een groot toernooi en weer waren strafschoppen de killers. Uiteindelijk verloor Italië wel in de finale van Frankrijk, waardoor Frankrijk Europees kampioen van 2000 werd.