NEC-De Treffers en de verzorger

de Gier en Jan Maas, de verzorger van de TreffersHieronder volgt een ooggetuige verslag van het meest bizarre moment dat ik ooit in een voetbalstadion heb meegemaakt. Ik heb als onafankelijk voetbaljournalist al heel wat wedstrijden in mijn boekje staan en al heel wat meegemaakt, maar zo zout als deze avond heb ik het nog nooit gegeten.
In 2000 haalde NEC voor het laatst de bekerfinale, maar verloor die van Roda JC. De meegereisde NEC supporters zetten die middag Rotterdam volledig op zijn kop. De hele stad was Rood Zwart Groen en incidenten bleven uit. Zo kan het dus ook. De bekerfinale van 2000 is voor mij ondanks die fantastische dag niet het meest memorabele bekermoment dat NEC meemaakte. Dat zou al in de zomer van 2000 plaatsvinden.

Nooit zal ik het meer vergeten. Jazeker, ik was erbij. Sterker nog ik zat achter de goal waar het schouwspel zich afspeelde. Zelfs CNN heeft de beelden uitgezonden. Wat was het geval:
NEC speelde tegen de Treffers uut Gruusbeek (ja, ik spreek mijn vreemde talen) en ik zat op de Gofferttribune. Normaal gesproken zijn dit niet de wedstrijden waar je het voor doet, maar achteraf had ik het niet willen missen. Zoals wel vaker in een bekerduel tussen amateurs en profs willen de onderdeurtjes nog wel eens hardnekkig tegenstribbelen voordat ze op de pijnbank gelegd worden. De Treffers (mooie naam trouwens) deden aardig mee tegen de Grote Buurman en het stond tot ver in de tweede helft 1-1. Een Treffer raakt geblesseerd, het spel wordt stilgelegd en Jan Maas, de verzorger van de amateurs, lapt hem weer op. Vervolgens moet hij buiten het veld achter de Treffersgoal langs naar de dugout.
Op het moment dat hij achter de goal loopt frommelt NEC-spits de Gier de bal via een de doelman in de richting van de doellijn. De bal dreigt de goal in te zeilen maar wat gebeurt er tot ieders grote verbazing. Jan Maas die toevallig net nog achter de goal liep loopt het veld in en kopt de bal met zijn verzorgerstas nog in de hand uit het doel. Ja, hij wilde geen hands maken dus hij kopte de bal eruit. Het stadion viel enkele seconden volledig stil. Supporters keken elkaar vertwijfeld aan alvorens in lachen uit te barsten. Hier werd geschiedenis geschreven en wij waren er getuige van!

Toen de wereld weer begon te draaien sprintte de Gier in de richting van de verzorger die, inmiddels weer buiten de lijnen, rustig zijn weg naar de dugout vervolgde. Wat ik me er verder van herinner is dat de Gier een waterbusje de gracht inschopte en vervolgens gekalmeerd werd door medespelers, de grensrechter en enkele Treffers. Zodra de rust wedergekeerd was kon de scheidsrechter niets anders doen dan NEC een corner geven. De verzorger was immers een dood spelobject zoals een meeuw of een polletje dat ook is.

Uiteindelijk won NEC de wedstrijd met 2-1 (doelpunt Wisgerhof). Jan Maas moest na afloop met het schaamrood op de kaken het stadion via de achterdeur verlaten. De eerste weken durfde hij zich in voetbalbolwerk Groesbeek nog nauwelijks op straat te vertonen.
Zie hieronder de reactie van de twee hoofdrolspelers:

[ad#ad-2]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.