NAC, a way of life

NAC logoVorige week was NAC nog de trotse koploper van de Vaderlandsche competitie. Geen enkele voetbalkenner had verwacht dat de Parel van het Zuiden na een derde plaats in het afgelopen seizoen, deze jaargang weer zo goed zou boeren. Helaas hadden de Brabanders op een haar na UEFA-Cup voetbal gemist. Achteraf was de uitschakeling in de play-offs tegen NEC geen schande, want de Nijmegenaren doen het uitstekend op de Europese velden. Zeker na het vertrek van wondercoach Ernie Brandts, en het aantrekken van de zelfbenoemde Kroonprins van het Trainersgilde hield iedereen in Breda zijn hart vast.
Echter, Maaskant lijkt de lijn van vorig seizoen goed vast te houden en speelt hierbij zelfs ook nog aantrekkelijk voetbal. De herboren Matthew Amoah draagt met zijn doelpunten een flinke steen bij aan het succes.

Deze glorievolle periode verdient een bekroning: Jeroen Baldwin schreef een boek genaamd “NAC, a way of life”.
Het boek laat zien wat de club voor de trouwe NAC-supporter betekent. Er staan anekdotes in over bijvoorbeeld Jacques Visschers. Momenteel is hij bestuurslid Technische Zaken, maar vroeger speelde hij voor 1500 gulden per jaar voor de Bredanaars. Zijn andere werkgever ontving destijds 25 gulden als NAC hem twee trainingen per week mocht lenen.
Een ander verhaal gaat over een supporter die zoveel NAC spullen heeft dat hij RSI kreeg toen hij het ging archiveren.
Er komt ook nig een oud-speler aan bod. Tamas Petö liet de naam van de club op zijn lichaam tatoeëren.
Grappenmaker Guido Weijers mag ook zijn verhaal kwijt. Dit is echter een saai stukje van het boek. Net zoals zijn shows zou het grappig moeten zijn, maar pakt het ook hier niet zo uit als het bedoeld is.

Het is een leuk boek, maar ik moet zeggen dat ik de way-of-life van bijvoorbeeld Feyenoord-supporters aansprekender vind dan die van hun NAC-collega’s. De liefde van de Rotterdamse supporters voor hun cluppie lijkt mij onvoorwaardelijker en interessanter dan de liefde van NAC-supporters voor hun cluppie. Desondanks is het een amusant boek met leuke anekdotes. Ook te lezen door niet-NAC-aanhangers.

NAC a way of life
NAC a way of life
Jeroen Baldwin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.