Jesus Gil y Gil, de maffe voorzitter van Atletico Madrid

Jesus Gil y Gil, de maffe voorzitter van Atletico MadridAtletico Madrid, de club van Johnny Heitinga, kende van 1987 tot en met 2003 een zeer excentrieke voorzitter die er vreemde gebruiken op nahield. Hij kocht lingerie voor scheidsrechters, vroeg zich af of gekleurde spelers uit de oliebollenmachine kwamen, ontsloeg 27 trainers en liet de club achter met een schuld van 270 miljoen euro.

In 1987 werd Jesus Gil y Gil aangesteld als voorzitter van Atletico Madrid. Zijn goede vriend Vicente Calderon (die kerel naar wie het stadion vernoemd is), heeft hem dit mooie ambt bezorgd. Onder zijn voorzitterschap werd Atletico in 1996 Spaans kampioen en won het drie keer de beker. De club degradeerde in 2000 (ondanks de goals van topscorer Jimmy Floyd) en promoveerde twee jaar later weer. Tot zover de positieve berichtgeving over Jesus Gil y Gil. Enkele andere wapenfeiten van hem liegen er bepaald niet om.
In 16 jaar ontsloeg hij 28 trainers en kocht hij 130 spelers. Dat is een aardig moyenne, al zeg ik het zelf. De nieuwe spelers en de oprotpremies werden deels van het gemeenschapsgeld van Marbella betaald, waar Gil burgemeester was. Voor deze dubieuze transacties van 26 miljoen euro werd hij in 2000 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden. Na een week gebromd te hebben, kocht hij zich vrij a raison de 700.000 euro. Dit was niet de enige keer dat hij vast heeft gezeten. In zijn 71jarige leven is hij tachtig keer aangeklaagd en heeft hij drie keer in het cachot gezeten voor onder andere bouwfraude, omkoping, valsheid in geschrifte en drugshandel.

Jeus Gil y Gil, voorzitter van Atletico MadridWat heeft deze innemende man verder nog op zijn kerfstok?
Om te beginnen deed hij totaal niet moeilijk over het omkopen van scheidsrechters van Europa Cup wedstrijden. Hij kwam er zelfs openlijk voor uit. “Zulke geschenken horen er nu eenmaal bij. Dat is niet mijn idee, maar een ongeschreven wet”. Het mocht ook wat kosten; in totaal gaf hij meer dan een half miljoen uit aan dameslingerie, parfum en modeartikelen. “Dat zijn representatiekosten. Zo kwam er een keer een Tsjechische scheidsrechter naar me toe met de mededeling dat in zijn land geen pikante lingerie te koop was. Dan doe je toch niet moeilijk.”

Ook draaide hij er zijn hand niet voor om om collega’s verbaal en fysiek aan te pakken. Op het filmpje van DoordebenenTV is feilloos vastgelegd hoe hij na een flinke scheldpartij met een bestuurslid van Compostella vervolgens de voorzitter een poffer geeft. Woorden als “puta” en “cabron” zijn hier niet van de lucht.

Ten slotte was Gil y Gil ook niet erg gecharmeerd van gekleurde spelers. In het seizoen 96/97 troffen Ajax en Atletico elkaar voor de Champions League. In Amsterdam vroeg hij zich hardop af waar al die gekleurde spelers vandaan kwamen: “Het lijkt hier de Kongo wel, de zwartjes groeien als paddestoelen uit de grond” en “hebben ze hier een oliebollenmachine die zwartjes maakt?” Van een gekleurde Atletico speler zei hij ooit dat ze zijn hoofd eraf moesten hakken en wit moesten verven.

Na 16 jaarvoorzitterschap legde hij in 2003 het bijltje erbij neer, stelde een vriend aan als nieuwe preses en liet de club achter met een schuld van 270 miljoen euro. Een jaar later kwam hij te overlijden terwijl er nog een eis van 42 jaar cel tegen hem liep.
Ondanks de torenhoge schuld waarmee hij Atletico achterliet, werd er een herdenkingswedstrijd voor hem georganiseerd en mocht zijn zoon technisch directeur worden. Om deze fijne, sympathieke en vriendelijke vent nooit meer te vergeten wordt er jaarlijks door Atletico en Real gestreden om de Gil y Gil Memorial.

[ad#ad-2]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.