Ik, Jol

ik jolKesler is een mislukte jurist, de bezem moet door Zeist en Uilenberg is een rancuneuze machtswellusteling. Vorige week presenteerde Dick Jol zijn biografie “Ik, Jol” waarin hij nog meer van dergelijke gepeperde uitspraken deed. Vooral Jaap Uilenberg moet het ontgelden in dit literaire hoogstandje. Uilenberg is volgens Jol verantwoordelijk voor de anarchie binnen de afdeling scheidsrechterzaken van de KNVB. “Hij maakt het beleid, hij voert het uit en hij straft. Een moderne Montesquieu”.
De Haagse bluf van Jol botste meerdere malen met de Twentse stugheid met als gevolg dat Jol niet meer werd opgesteld voor Nederlandse topwedstrijden. Sterker nog, Uilenberg kondigde aan dat Jol komend seizoen vaak in de Eerste Divisie zou worden ingezet.

De twist begon tijdens een scheidsrechtersweekend in Turkije (dat zal me een dolle boel geweest zijn, -EvdW). Dick en Pieter Vink hadden tijdens een cursus wat zitten geinen achter in het klaslokaal en meester Jaap was hier niet van gediend. Dickie en Pietje hoefden niet na te blijven of strafregels te schrijven maar kregen wel op hun falie van meester Jaap. Meester Jaap schreef een brief naar Jol waarin hij hem te kennen gaf dat “de grenzen van wederzijds respect op een niet aanvaardbare wijze heeft overschreden” en dat “herhaling van dergelijk gedrag absoluut zal leiden tot verregaande consequenties”. Voor straf mocht kleine Dick van meester Jaap twee competitierondes niet fluiten. Jol werd hierdoor natuurlijk niet alleen in zijn kruis getast maar ook in zijn buidel.

scheidsrechter dick jolJol had natuurlijk al een verleden met een zwart randje. Hij werd verdacht van gokken op wedstrijden die hij zelf moest leiden en werd hiervoor geschorst. Achteraf bleek hij onschuldig maar zijn imago was bezoedeld en zijn relatie met de KNVB was getekend. Verder wordt er in het boek gekissebist over het al dan niet de hand van Henk Kesler geschud te hebben na de afscheidswedstrijd van Jaap Stam.

Gelukkig komen er ook anekdotes aan bod over onderonsjes met spelers als Seedorf, Koeman, Beckham Matthaus en van Bommel. Deze zijn leuk om te lezen, vooral door de Haagse humor die hem zo kenmerkt.

Welnu, ik weet nog steeds niet goed wat ik van Dick Jol moet vinden. Het was Neerlands beste scheidsrechter van het moment en ik snap niet waarom de KNVB hem zo heeft afgeserveerd. Hij verdiende een mooier afscheid en gezien het niveau van het huidige scheidsrechtersgilde hadden we hem nog goed kunnen gebruiken. Aan de andere kant heb ik altijd een je-ne-sais-quoi gevoel bij hem. Hij oogt wat onsympathiek en onbetrouwbaar en ik kan me ook voorstellen dat zijn gedrag bij sommigen verkeerd viel.

Ik Jol
Ik Jol
C. Willemsen

[ad#ad-2]