De geboorte van Uefalona

0
1423
Uefalona

Vandaag de dag kennen veel mensen de naam Uefalona, maar waar komt deze term eigenlijk vandaan? In de loop der jaren heeft Barcelona vaak curieuze momenten met zich meegekregen, maar deze wedstrijd mag misschien de grondlegger van de naam Uefalona worden genoemd. We nemen je mee naar 2009, Chelsea tegen Barcelona in de halve finale van de Champions League.

De voorbereiding op de clash

Bij Chelsea en Barcelona fans zal deze wedstrijd nog vers in het geheugen gegrift zijn. De heenwedstrijd in het Camp Nou eindigde in een 0-0. De terugwedstrijd zou gespeeld gaan worden op Stamford Bridge onder leiding van Tom Henning Övrebö, die in deze wedstrijd een negatieve rol zou gaan spelen. Barcelona werd gecoacht door Pep Guardiola en liet dat seizoen geweldig voetbal zien met spelers die bijna allemaal in hun topjaren zaten zoals Lionel Messi, Andrés Iniesta, Xavi, Eto’o, Daniel Alves en Puyol. Aan de andere kant stond het team van Chelsea, dat door niemand minder dan onze eigen Guus Hiddink werd gecoacht. Chelsea speelde met onder andere Cech, Terry, Ballack, Lampard en Drogba. Allemaal spelers die het voorgaande jaar de finale tegen Manchester United hadden verloren en uit waren op revanche.

Een gespannen wedstrijd

Al snel merkte je dat er een gespannen sfeer hing en werd er begonnen met uitdelen. Beide teams gingen in tegenstelling tot de heenwedstrijd vol voor de winst en dit was te zien. In de achtste minuut werd de score geopend door nota bene verdedigende middenvelder en afbreker Michael Essien die de bal werkelijk subliem en keihard van 30 meter in een keer met zijn verkeerde been op de slof nam. De bal raakte de onderkant van de lat en plofte in het doel. Stamford Bridge ging los, wat kon ze nu nog gebeuren?

In de loop van de wedstrijd bleek al snel dat het niet Barcelona was dat Chelsea het meest tegenwerkte, maar de scheidsrechter. Een overduidelijke penalty in de eerste helft werd niet gegeven aan Chelsea, en ook het theatrale vallen en de kleine overtredingen van Barcelona werden stuk voor stuk weggewuifd door de scheidsrechter. Als de scheidsrechter die wedstrijd onpartijdig had gefloten, had Chelsea met de rust minimaal 3-0 voor moeten staan. Toen Abidal in de 66ste minuut aan de noodrem moest trekken, was iedereen dan ook verbaast dat de scheidsrechter nu ineens wel rood trok voor de Barcelona back.

Na de rode kaart kwam Barcelona weer meer terug in het spel. Ondanks dat ze met 10 man op het veld stonden, waren ze in staat om het befaamde Tiki-Taka te spelen. Totdat in de 81ste minuut de bal overduidelijk tegen de hand van Piqué wordt aangeschoten. Iedereen in het stadion schreeuwt om een penalty maar het spel gaat door en het blijft 1-0. De wetten van het voetbal zijn nou eenmaal zo dat als jij niet scoort, de ander dat uiteindelijk wel gaat doen. En dat gebeurde ook, Andres Iniesta schiet in de 93ste minuut de bal met een geweldig schot in de kruising. Hij juicht, trekt z’n shirt uit, rent naar de cornervlag en lijkt met zijn goal het beslissende uitdoelpunt gemaakt te hebben.

”It’s a f*cking disgrace”

Maar de fouten van scheidsrechter Övrebö zijn nog niet voorbij. Sterker nog: de ergste van allemaal moet zelfs nog komen. Michael Ballack geeft een voorzet en de bal komt weer overduidelijk tegen de handen van een Barcelona speler. Maar de scheidsrechter verzuimt weer om een penalty te geven en wuift het weg. Chelsea speler Ballack kan het niet geloven en vliegt vervolgens bijna de scheidsrechter aan. Na het fluitsignaal lopen de emoties dan ook hoog op bij de Chelsea spelers en komt de zeer aangeslagen Drogba met de woorden “it’s a fucking disgrace”. Het leverde Chelsea weinig op (behalve een schorsing van 6 wedstrijden voor Drogba): Uefalona ging naar de finale.