Geblesseerde leiders oproepen: nodig of vriendjespolitiek?

0
878

Afgelopen weekend barstte in Engeland de discussie los over het oproepen van Jordan Henderson bij de nationale selectie. Vooral oud Iers-international en Manchester United spelers Roy Keane had hier een uitgesproken mening over: “Dat kan natuurlijk niet goed gaan. Hij heeft drie maanden niet gespeeld en mag zich toch opmaken voor een EK. Doet hij kaarttrucs of kan hij zingen”. Het is een vaker terugkerende kwestie bij het maken van een selectie. Is het een nodige leider of is het vriendjespolitiek?

De mening van Roy Keane moet je eigenlijk altijd met een korrel zout nemen en al helemaal als de Ier over een Engels gerelateerd onderwerp praat. Maar toch heeft de ‘pundit’ van Sky Sports wel degelijk een punt. Hoe belangrijk is een speler zoals Henderson nou echt voor het Engelse elftal? Tuurlijk is het de aanvoerder van Liverpool, maar met spelers zoals Harry Kane en Harry Maguire heeft het ook de aanvoerders van Manchester United en Tottenham Hotspurs in huis. Toch lijkt Gareth Southgate Henderson als één van de belangrijkste spelers te zien en hij mag ondanks drie maanden niet gevoetbald te hebben mee naar het EK.

Ook in het Nederlands elftal zien we deze situatie met Van Dijk en Blind. Van Dijk heeft uiteindelijk zelf afgezegd, maar er werd al aangegeven dat als Van Dijk zelf aangaf op tijd fit te zijn dat hij dan meekon naar het EK. Voor Blind geldt ongeveer hetzelfde want de verdediger van Ajax speelde ook de afgelopen twee maanden geen wedstrijd en lijkt nog niet wedstrijdfit. Blind mag wel gewoon mee naar het EK terwijl een spelers zoals Cillessen wordt afgebeld vanwege een corona besmetting. Is dit gebaseerd op kwaliteit of op vriendjespolitiek?

Toch heeft zo’n keuze vaak wel een goede achterliggende reden. Henderson heeft exceptionele leiderschapskwaliteiten als middenvelder, iets wat Kane en Maguire beide niet zijn. Blind heeft een geweldige inspeelpass en kan altijd van toegevoegde waarde zijn en dat was al goed terug te zien in de wedstrijd tegen Georgië. En we weten allemaal nog wel het scenario in 2010, toen Arjen Robben ook niet fit meeging naar het WK in Zuid-Afrika. Wat daar toen gebeurde staat nog goed in ons geheugen gegrift. Wij vinden dat Roy Keane iets te simpel denkt en het oproepen van Henderson echt wel belangrijk kan zijn voor de teamvorming. Wat denken jullie, gaat Engeland met dit team hoge ogen gooien?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here