Futbolita Friday: Een ode aan Mark van Bommel

Begin deze week werd bekend dat Mark van Bommel Giovanni van Bronkhorst zal opvolgen als aanvoerder van het Nederlands elftal. Hoe mensen ook maar een seconde konden denken dat iemand anders deze rol zou krijgen is Futbolita een raadsel. Mark is misschien wel de enige aanvoerder ter wereld die die aanvoerdersband eigenlijk niet eens nodig heeft. Iedereen die langer dan een kwartier naar een wedstrijd van Oranje kijkt kan zien dat hij de aanvoerder is, band of geen band. Natuurlijk gezag wordt dat wel eens genoemd, wij noemen het vanaf heden de Van Bommel-factor. Het wielrennen kent de zogenaamde wegkapitein, Mark van Bommel is een echte veldkapitein.

Opbouwen, afbreken, sleuren, rennen, roepen, jennen, zuigen, praten: Mark van Bommel is overal. De man die de scheidsrechter vraagt waar hij zijn aardappelen koopt om een beetje goodwill te kweken om vervolgens zijn tegenstander iets minder vriendelijks in te fluisteren. Geheel ten onrechte wordt wel eens gedacht dat dit het enige is dat Mark doet binnen de lijnen. Niets is minder waar. Ook voor splijtende dieptepasses, slimme voorzetjes en loeistrakke lange afstandsschoten draait Mark zijn hand niet om.

Binnen de lijnen soms een embêtant manneke, buiten het veld de ideale schoonzoon. Mark van Bommel is zo’n speler die hoog aangeschreven staat bij zijn eigen aanhang, maar die gehaat wordt door de supporters van de tegenstander. Van grote waarde voor zijn eigen team, mateloos irritant voor de tegenstander. Zelf zal Mark daar niet van wakker liggen. Hij weet als geen ander waar het om draait: Winnen!

Door zijn manier van spelen krijgt Van Bommel vaak niet de lof die hij verdient. Meestal gaat de aandacht naar stylisten als Robben en Sneijder. Maar deze mannen kunnen excelleren door het harde werk dat Mark verzet. Dus bij deze een ode aan de onbetwiste aanvoerder van Oranje. Mark gefeliciteerd, het is je gegund!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.