De Eredivisie statistieken en vooruitblikken

0
647
Voetbalstadion

Dit is een gesponsord artikel in samenwerking met TOTO

Na een lang seizoen, welke dit jaar gelukkig afgemaakt lijkt te gaan worden, zit de Eredivisie er bijna op! We gaan de slotfase in, waarin het voor de achtervolgers bijzonder lastig lijkte te zijn om Ajax nog bij te halen. De club uit Amsterdam heeft een ruime voorsprong op directe achtervolgers PSV, AZ en Feyenoord. Waar het in de winterstop nog spannend leek, met onder andere Vitesse in de top van de Eredivisie, is die spanning in de eerste weken na de wintersport verdwenen. Welke voetbalwedstrijden zijn het bekijken waard in de komende periode? Waarop moet je letten als liefhebber van het spel? In dit artikel lees je meer over de slotfase van de Eredivisie.

Ajax op weg naar een volgende titel

Wanneer we naar de huidige stand van de Eredivisie kijken en daarin het spel van de verschillende clubs meenemen uit de laatste periode, lijkt Ajax hard op weg te zijn naar de volgende titel. Het is een bijzonder waardevolle titel, daar Ajax zich als kampioen direct plaatst voor de groepsfase van de Champions League in het aankomende seizoen. Iets wat de club een grote zak met geld op zal leveren en het daarbij aantrekkelijker maakt voor nieuwe spelers om richting Amsterdam te komen.

PSV en AZ maken als achtervolgers nog kans op de tweede plek, wat hen recht geeft op een plaats in de play-offs van de Champions League. Ook voor hen ligt er dus veel geld in het verschiet, wanneer het lukt om zich via de play-offs te plaatsen voor de groepsfase van het grootste Europese clubtoernooi. Met name voor PSV lijkt dit belangrijk, daar er de afgelopen zomer veel geld geïnvesteerd werd in het verbeteren van de selectie van de Eindhovenaren.

Spanning onderin de Eredivisie

Er zullen dit seizoen twee clubs rechtstreeks degraderen. Een club, de nummer 16 van de ranglijst aan het eind van de competitie zal een play-off spelen tegen een club uit de Keuken Kampioen Divisie. Voor ADO Den Haag en FC Emmen lijkt het doel nagenoeg gevallen te zijn. De clubs hebben een flinke achterstand op de huidige nummers 15 en 16 Willem II en VVV-Venlo. Kijken we naar het resterende Eredivisie programma, dan zal het niet eenvoudig zijn om deze achterstand nog in te halen.

Met name de plek onderin de Eredivisie van Willem II is opvallend. De club uit Tilburg stond vorig seizoen, op het moment dat de competitie stilgelegd werd door het coronavirus, nog op de 5e plek. Het gaf de club toegang tot Europees voetbal.

VVV-Venlo levert de topscorer in Nederland

Minstens zo opvallend als het verval bij Willem II is het feit, dat VVV-Venlo dit jaar de topscorer van de Eredivisie lijkt te leveren. Giorgos Giakoumakis is de verrassing van dit seizoen met meer dan twintig doelpunten tot nu toe. Lukt het de Griekse spits om de dertig goals te passeren dit jaar? Ver achter Giakoumakis doen Malen, Berghuis en middenvelder Koopmeiners nog een poging om in de buurt van de spits van VVV-Venlo te komen.

Ook opvallend: Ajax scoorde dit jaar al ruim meer dan 80 doelpunten. Dusan Tadic scoorde als clubtopscorer dit seizoen echter iets meer dan 10 doelpunten. Het geeft aan dat Ajax een groot aantal spelers heeft, die een doelpunt weten te maken in de Eredivisie. Bij Ajax lijkt met name Gravenberch dit jaar door te breken. De middenvelder maakte al zijn debuut in Oranje en staat ook op Europees niveau z’n mannetje bij Ajax. Het is een speler waar de komende jaren veel van wordt verwacht en een goede vervanger van eerdere talenten als De Ligt en Frenkie de Jong.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here