Eigen goal; een bewussie


Thailand speelde in de laatste groepwedstrijd van de Tiger Cup 1998 tegen Indonesië. Beide teams waren al geplaatst voor de halve finales. De match kabbelde voort en er vielen hier en daar wat doelpuntjes dankzij opvallend belabberd verdedigen van beide teams. Geen van de twee landen leek echt zin te hebben om te voetballen die middag. Dit resulteerde in een 2-2 stand tot het begin van de blessuretijd.

Zoals je op het scorebord kan zien, wordt er in de allerlaatste minuut van de extra tijd nog een eigen doelpunt gemaakt door Indonesier Mersyid Effendi en gaat Thailand er met de overwinning vandoor. Naar verwachting zal de Indonesische speler naar een hels strafkamp worden gestuurd of a la Escobar vermoord worden in zijn thuisland. Niets van dit alles!
Heel Indonesië juichte toen hij de bal in eigen goal ramde. Beide teams wilden namelijk niet favoriet Vietnam maar voetbaldreumes Singapore treffen in de halve finale en probeerden de laatste groepswedstrijd te verliezen. Zonder enige gene probeerde Indonesië met een 2-2 stand de eigen keeper te verschalken en verdedigden de twee teams het doel van de tegenpartij. Het werd een soort omgekeerde wedstrijd.
Uiteindelijk was het verdediger Effendi die het voor elkaar kreeg om als eerste een eigen goal te maken. Als je goed naar het filmpje kijkt zie je dat een Thaise speler het hem nog verdomd lastig maakt om de bal in het eigen doel te schieten.
Achteraf werden beide teams beboet wegens het verkrachten van de ziel van het spel. Bovendien werd de grootste zondaar, Mersyid Effendi, geschorst voor het leven.
Ondanks dit alles werden de halve finales gewoon gespeeld. Thailand verloor van Vietnam en Indonesië verloor van hun gewenste tegenstander Singapore, dat uiteraard tot op het bot getergd was. En hoe mooi: Singapore lachte het laatst en won ook nog eens de finale van de Tiger Cup.

De eerste vier doelpunten in het filmpje zijn correct. De vijfde goal is gewoon een fraaie combinatie in eigen strafschopgebied die opgezet is om de eigen keeper te passeren. Een aanvaller van Thailand probeert nog de voorzet op de scorende verdediger van Indonesie te verhinderen.

Laat gerust een berichtje achter!

[ad#ad-2]