De vuvuzela (iPhone Ringtone)

Afrikanen zijn er gek op, niet-Afrikanen worden er gek van. Tijdens de wedstrijden om de Confederations Cup lijkt het alsof er constant een reuze bromvlieg door de stadions vliegt. Anderen vergelijken het met een kudde olifanten of een zwerm wespen. Geluidstechnici weten niet wat ze ermee aan moeten: de vuvuzela. Vrij vertaald vanuit het Zulu: de hoorn die veel lawaai maakt.

Adverteren bij Daisycon

Hoe ziet de vuvuzela eruit?
Een vuvuzela is een 65 centimeter lang, weegt 120 gram, kan alle kleuren van de regenboog hebben en is van plastic gemaakt. Oorspronkelijk zijn ze van hout.

Hoe werkt de vuvuzela?
Om de vuvuzela te bespelen moet je soepel in de lippen zijn maar daar hoef je in Afrika niet bang voor te zijn. Daarnaast is een flinke longinhoud geboden en je moet de techniek in de vingers hebben.
Op de site van de leverancier staat de volgende gebruiksaanwijzing:
Doe je lippen in het mondstuk en maak als het ware een scheetgeluid. Ontspan je wangen en laat je lippen trillen in het mondstuk. Wanneer je het trompetgeluid voortbrengt, blaas dan harder totdat je het oorverdovende geschal bereikt.
De slogan van de fabrikant luidt:

REMEMBER…. YOU ONLY HATE THEM, IF YOU DON’T HAVE ONE…

vuvuzela
De geschiedenis van de vuvuzela.
Aanvankelijk was het instrument een speeltje voor kinderen en kregen verkopers hun handelswaar niet aan de straatstenen kwijt. Eind jaren ’90 nam de vuvuzela onder voetbalsupporters toe aan populariteit. Een bedrijf waagde de gok en besloot om ze in grote hoeveelheden te produceren. In alle kleuren van de regenboog rolden ze van de lopende band en de Arikaanse voetbalsupporters namen ze af in grote getale. Op de dag dat bekend werd gemaakt dat Zuid-Afrika de WK mocht organiseren hebben straatventers er meer dan 20.000 verkocht. Tegenwoordig zijn er zelfs vuvuzela concerten.

Wat vinden de kenners er van?
Robinho: “We kunnen onze trainer Dunga nauwelijks verstaan, ik hoor zelfs bijna niet wat de middenvelders naar me roepen. Ik ben niet iemand die eist dat de vuvuzela verboden moet worden. Maar andere instrumenten zijn denk ik beter, zoals de sambatrommels. Die beïnvloeden het spel minder. De vuvuzela stoort echt in het veld.”

Xabi Alonso: “Ik houd niet van het geluid. De FIFA moet die dingen afschaffen. Het leidt niet af, maar het is geen fijn geluid.”

Bert van Marwijk: “In het stadion betrapte ik mezelf erop dat ik het op een gegeven moment niet meer hoorde. Totdat iemand in m’n nek met zo’n toeter begon te blazen. Daar schrok ik van. Toch denk ik dat het uiteindelijk wel meevalt. Ik zou het alleen wel eens willen ervaren hoe je dat hoort op de bank. Of je de spelers überhaupt nog kunt bereiken.”

Joseph Blatter: “De klachten van de tv-stations hebben mij bereikt, maar het lijkt me eerder een technisch probleem. Het moet toch mogelijk zijn om het geluid te kunnen onderdrukken.”

Steven Pienaar: “Deze discussie is bullshit, de vuvuzela behoort tot onze cultuur: Tegen een Nederlander ga je ook niet zeggen dat hij geen kaas mag eten”

Wij van Doordebenen.nl willen Nederland er nog bekender mee te maken. Dus bieden we jullie een originele vuvuzela ringtone aan. Zet het hem op je telefoon en Nederland begint de WK met een voorsprong.
Adverteren bij Daisycon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.