De strijder van Chacabuco

0
759

Daniel PassarellaNaam: Daniel Alberto Passarella
Bijnaam: De strijder van Chacabuco
Clubs: Als speler: Sarmiento, River Plate, Fiorentina en Inter Milan.
Als coach: River Plate, het Argentijns elftal, het Uruguayaans elftal, AC Parma, Monterrey en Corinthians
Hoe verwierf hij zijn bijnaam? Passarella stond als voetballer bekend als een groot strateeg. Nederlanders van de lichting ‘78 kunnen er over meepraten. Hij was aanvoerder van het Argentijns elftal dat het wereldkampioenschap won. Sterker nog, omdat hij aanvoerder was, was hij de eerste Argentijn ooit die de beker boven zijn hoofd mocht heffen.
Tijdens dat WK viel hij op door vanuit de defensie al zijn teamgenoten naar de juiste posities te dirigeren. Daarnaast scoorde hij makkelijk, kon hij goed koppen (ondanks dat hij slechts 173cm mat) en was hij sterk met de elle bogen. De genoemde leiderschapskwaliteiten en de naam van zijn geboorteplaats zijn verweven tot deze mooie bijnaam. Chacabuco is een dorpje in de buurt van Buenos Aires.

Nederland heeft in 1998 wraak genomen op de strijder van Chacabuco. Hij was tijdens de WK in Frankrijk coach van het Argentijns elftal dat met 2-1 van “ons” verloor in de kwartfinales. Ondanks zijn leiderschapskwaliteiten en strategisch inzicht, was hij als coach sowieso niet al te succesvol. Bij Parma, Uruguay en Corinthians werd hij al vroegtijdig de laan uitgestuurd.

Over Passarella valt verder weinig bijzonders te vertellen, maar de bijnaam is zo mooi dat hij niet mocht ontbreken in deze categorie.
Sinds wanneer heeft hij de bijnaam? 1974
Andere bijnamen: El Gran Capitan, Kaiser (omdat hij dezelfde eigenschappen als Beckenbauer bezat)

Enkele andere verklaarde bijnamen:
008
Witte Veder
De Aap
Sneeuwvlokje
of de hele categorie

En hier een volledige lijst van bijnamen van voetballers en hier een lijst met bijnamen van clubs en landen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here