De omgetrokken goal van Real Madrid

Naar aanleiding van Real Madrid-Ajax plaatsen we een artikeltje uit de Oude Doordebenen Doos.

In 1998 beleefde Mario van den Ende, nota bene op 1 april, het meest bizarre scheidsrechtersmoment uit zijn loopbaan. Mario moest in de halve finale van de Champions League de wedstrijd Real Madrid tegen Borussia Dortmund fluiten. De CL hymne was gespeeld, handjes waren geschud, de spelers waren warm en de goals waren gecontroleerd. Anderhalve minuut voor de aftrap bleek echter dat er toch een klein probleem was; Een van de goals was omver getrokken.

De netten van het doel waren met draden aan het hek bevestigd en Madrileense Ultras waren aan het hek gaan hangen. Het hek klapte naar achter en nam in zijn val de goal mee. Gevolg: doelpalen kapot en de goal kon niet gebruikt worden. In het mega grote Bernabeu stadion is geen reservegoal aanwezig en repareren lukt ook niet.
Een UEFA commissaris vroeg aan Van der Ende wat nu te doen. “Er moet een andere goal komen” antwoordde hij “ en ik ga mijn vrouw bellen en vertellen dat ze de video even op pauze moet zetten”.
Maar waar haal je zo gauw een nieuwe goal vandaan?? Iedereen die zich ook maar een beetje belangrijk voelde in Madrid begon zich met de situatie te bemoeien. Tientallen mensen in pak, telefoon aan het oor, begaven zich naar de goal en liepen er rondjes omheen maar uiteindelijk gebeurde er helemaal niets. In het stadion was natuurlijk geen reserve goal aanwezig. Waar bewaar je zo een ding en wie verwacht er nou dat de goal spontaan omvalt? Een corpulent grijs mannetje met hamer in de hand zag het licht en besliste dat er elders in de stad een goal gehaald moest worden. De kapotte goal werd weggetild en men ging op zoek naar een nieuwe.
Hieronder een kort verslag van de Duitse TV:

Een gemeleerd gezelschap van 24 ballenjongens, officials en supporters draagt onder luid applaus na meer dan een uur een nieuw doel het stadion in. Ze hebben een goal kunnen lenen van een nabijgelegen trainingsveld en hebben dat dwars door de Madrileense verkeersdrukte naar het Bernabeu weten te sjouwen. De onderkant van de goal wordt provisorisch met een stuk hout op de doellijn de grond in geslagen en het net wordt weer met touwen aan het hek bevestigd. Dit keer staat er een haag ME-ers om de supporters uit de buurt van het hek te weren.
Nadat de hoogte gemeten is en nadat Van der Ende nog even met zijn volle gewicht tevergeefs probeert de doelpalen om te duwen kan na 75 minuten de wedstrijd beginnen. Dortmund speelt de wedstrijd onder protest en verliest hem met 2-0. Uiteindelijk bleek het voorspel vermakelijker dan de wedstrijd zelf….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.