Conditie opbouwen voor voetbal

0
1641
conditie opbouwen voor voetbal

Lig je na een kort sprintje al op grond of hap je snel naar lucht?

Om het uiterste uit jezelf te kunnen halen tijdens een voetbalwedstrijd heb je een goede conditie nodig. Tijdens een vakantie of blessure gaat je conditie meestal flink omlaag. Waarschijnlijk ben je dan ook een paar kilo’s aangekomen (geen zorgen, je bent zeker niet de enige).

Als je weer je conditie wil opbouwen voor voetbal ga je er hard voor moeten trainen. Lees in dit artikel hoe je je conditie goed kan opbouwen voor het voetballen.

Het belang van een goede conditie

Je lichamelijke conditie bepaalt hoe fit jij je voelt. Het is belangrijk dat je langzaam een goede conditie opbouwt om je prestaties op het veld te verbeteren. Door constant oefeningen te doen en te trainen kan je een goede conditie opbouwen voor voetbal.

  • Betere prestaties op het veld
  • Sterker uithoudingsvermogen
  • Sneller herstel na een inspanning
  • Kleinere kans op sportblessures
  • Kleinere kans op hart- en vaatziekten
  • Een hogere weerstand

Hoe bouw ik mijn conditie op voor voetbal?

Een goede conditie brengt veel voordelen met zich mee. Het is belangrijk dat je lichaam langzamerhand een goede conditie opbouwt om blessures en overbelastingen te voorkomen. Voor het opbouwen van een sterke conditie zal je dagelijks 30 minuten tot een uur moeten sporten. Voor een redelijke conditie zou je elke week minimaal één uur lang moeten sporten. Het is beter om de tijd dat je sport goed te verdelen. Je kan bijvoorbeeld beter drie keer 20 minuten sporten dan één keer 1 uur lang. Om blessures te voorkomen is een warming up voor het sporten erg belangrijk. Tijdens het sporten ben je intensief bezig en verlies je veel energie. Het is de bedoeling dat je dan ook genoeg energie binnen krijgt door genoeg koolhydraten te eten. Daarnaast is het ook belangrijk om eiwitten en vetten te consumeren.

Oefeningen voor een goede conditie

Om een goede conditie op te bouwen moet je natuurlijk bewegen. Bekijk hier 4 trainingen die helpen bij conditie opbouwen voor voetbal.

1. High Intensity Interval Trainingen
Voetbal is een intervalsport en daarom moet je bereid zijn om elk moment te kunnen versnellen. Bij high intensity interval trainingen is het de bedoeling dat je ongeveer een half uur zeer intensief traint. Hiervoor gebruik je lichaamsgewicht en/of fitnessuitrusting. Het is de bedoeling dat je extreem hard en explosief traint binnen dit half uur. Tussentijds kun je korte pauzes houden.

2. Sprintoefeningen
Om een goede conditie op te bouwen voor voetbal zijn sprintoefeningen van groot belang. Wat bij sprinttrainingen erg belangrijk is, is om een hoge startsnelheid te ontwikkelen. Daarnaast is de reactiesnelheid, maximale snelheid en het uithoudingsvermogen ook erg belangrijk. Bij sprintoefeningen worden vaak sprint parcours uitgezet.

3. Bergopwaarts rennen
In Nederland zijn er geen bergen, maar je kunt wel een heuvel of lange trap gebruiken om bergopwaarts te rennen. Hiervan gaat je conditie flink omhoog en je krijgt er ook nog eens ijzersterke benen van.

4. Interval hardlopen
Een basistraining om een goede conditie op te bouwen is interval hardlopen. Deze simpele training helpt je conditie te verbeteren zodat je optimaal kan presteren op het veld. De oefening doe je door korte afstand sprintjes te trekken van 10 tot 20 meter en dan te joggen. Je wisselt dus korte sprintjes af met rustig joggen. Probeer deze oefening een half uur vol te houden. Deze oefening is vooral zeer efficiënt voor voetballers, omdat je bij voetbal veel te maken hebt met interval. Je komt vaak in momenten dat je opeens moet gaan sprinten. Deze oefening kan buiten of op de loopband worden uitgevoerd.

Conclusie

Een goede conditie is dus van groot belang om je prestaties op het voetbalveld te kunnen optimaliseren. Naast de trainingen is gezond eten ook van groot belang voor een goede conditie. Je traint intensief en daar heb je energie voor nodig. Dit kun je halen uit je voeding.

Door goed te eten en consistent te trainen kun je dus een goede conditie opbouwen voor voetbal! Een bijkomend voordeel is dat je ook direct die vakantiekilo’s kwijt raakt en fitter wordt ;).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here